Ingezonden persbericht


Arnhem, 11 november 2010

Provinciale Staten heffen subsidiepauze PMJP gedeeltelijk op

Met een ruime meerderheid van stemmen hebben Provinciale Staten op 10 november besloten om de subsidiestop voor projecten die met provinciaal geld worden betaald, op te heffen. Daarvoor zijn geen budgetproblemen. Het gaat concreet om de onderdelen van het Provinciaal Meerjarenprogramma Vitaal Gelderland als faunabeheer, plattelandsontwikkeling (leefbaarheid),herstructurering glastuinbouw, jonge boerenregeling, Veluwe 2010, groen-blauwe diensten en ondersteunende organisaties als Stichting Vernieuwing Gelderse Vallei en de plattelandshuizen. Ook kavelruil, bedrijfsverplaatsingen, agrarisch natuurbeheer en de particuliere realisatie van natuur moeten gewoon door kunnen gaan. Over deze projecten,die met financiering van het rijk worden gerealiseerd, zal zo snel mogelijk met de staatssecretaris moeten worden onderhandeld.

In de Statencommissie van 3 november tekenden deze contouren zich al af. De Statenfracties benadrukten vooral het belang van het terugwinnen van de betrouwbaarheid van de overheid. Ook de verantwoordelijkheid die de provincie voor haar eigen projecten heeft weegt zwaar. Vandaar dat het college van GS wordt opgeroepen om zo snel mogelijk aan de slag te gaan. Provinciale Staten gaven aan dat voor de uitvoering van de provinciale projecten het geld 'gewoon' beschikbaar is.

Stappenplan
In Provinciale Staten van 15 december komt ook het stappenplan aan de orde waarin gedeputeerde Harry Keereweer zal aangeven hoe het college verder met het PMJP denkt om te gaan. Voor die tijd zal het college overleggen met de staatssecretaris (15 november) en de Gelderse partners als waterschappen, terrein beherende organisaties, gebieds- en streekcommissies en gemeenten. Met de partners zal worden nagegaan of de bestaande contracten voor het uitvoeren van projecten kunnen worden opengebroken. Doel is dan om te bekijken of er projecten zijn die niet voor 31 december 2013 kunnen worden uitgevoerd. Het gereserveerde geld kan dan worden besteed aan lopende projecten waar nu een tekort op is. Keereweer zal in het gesprek met de staatssecretaris de claim van 78 miljoen die de provincie nog bij het rijk heeft liggen, ter sprake brengen. Inzet is het nakomen van gemaakte afspraken voordat een nieuwe bestuursovereenkomst met het rijk wordt gesloten.