Ingezonden persbericht


CONO Kaasmakers ontvangt keurmerk ' Lean and Green'

Transporteurs spelen essentiële rol in behalen criteria

Westbeemster, 11 november 2010 - CONO Kaasmakers, het bedrijf achter onder andere Beemster kaas, ontvangt samen met zijn transporteurs het keurmerk ' Lean and Green'. Het bedrijf heeft dit keurmerk te danken aan zijn verschillende inspanningen op het gebied van duurzaam ondernemen.

Tot de duurzaamheidsinspanningen behoort onder andere het optimaliseren van de keten van koe tot kaas. CONO Kaasmakers zorgt voor een optimale route van de RMO (Rijdende Melk Ontvangst). Dit doet het bedrijf met grote tankwagens die rijden op een groen 'Bi-Fuel'-systeem. Dit vermindert de uitstoot van het broeikasgas CO2 met zes procent en van NOx (roet) met tien procent. De tankwagens verbruiken daarnaast aanzienlijk minder brandstof dan normaal. Dit komt doordat ze rijden op een combinatie van diesel (zeventig procent) en lpg (dertig procent). Samen halen de vijf RMO's 314 miljoen liter melk op. Dit doen ze bij vijfhonderd melkveehouders in ongeveer een miljoen kilometers per jaar.

Het Nieuwe Rijden

De chauffeurs van de tankwagens hebben allemaal een cursus 'Het Nieuwe Rijden' gevolgd en rijden dan ook bewust. Een boordcomputer waarmee ze het brandstofverbruik monitoren, helpt hen hierbij. De ambitie van CONO Kaasmakers is om voor de gehele keten de emissie van broeikasgassen in 2015 met dertig procent te reduceren ten opzichte van die in 1990.

Duurzaam streven
Niek Nielen, Supply Chain Manager bij CONO Kaasmakers: "We zijn ontzettend trots op het feit dat we dit keurmerk in ontvangst mogen nemen. Zonder de inzet en flexibiliteit van al onze transporteurs was ons dit niet gelukt. Samen zullen we blijven innoveren om zo het milieu minimaal te belasten. Met de keuze voor het 'Bi-Fuel'-systeem kunnen we, zodra het technologisch kan, overschakelen op ons eigen biogas. De melkveehouder produceert dan niet alleen meer zuivel, maar ook de brandstof voor de eigen keten. De keten is hiermee rond."

# # #

Beemster kaas

CONO Kaasmakers, de coöperatie achter Beemster kaas, heeft de ambitie om de lekkerste en duurzaamste kaas te maken. Beemster kaas onderscheidt zich op drie punten van andere soorten kaas: Het Caring Dairy-programma, ambachtelijke kaasproductie en natuurlijke rijping. Het bedrijf introduceerde in 2002 als eerste in Europa premies voor melkveehouders die hun koeien buiten laten grazen. Sinds 2008 werkt de coöperatie samen met ijsmakers Ben & Jerry's aan het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy.

Caring Dairy

Met het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy werkt Beemster aan het verduurzamen van de keten van koe tot kaas. Zij trekt hierbij op met ketenpartners zoals melkveehouders en transporteurs. Het duurzaamheidsprogramma Caring Dairy staat voor blije koeien, blije boeren en een blije aarde. Binnen Caring Dairy bepalen veehouders zelf hoe ze hun eigen melkveebedrijf verduurzamen. De nadruk ligt daarbij op de vijf belangrijkste aspecten voor de Nederlandse melkveehouderij: bedrijfseconomie, landschap, arbeidsomstandigheden, energieverbruik en dierenwelzijn.