Ingezonden persbericht


Kandidaat-lijsttrekker Kim Putters voor krachtige progressieve PvdA in Eerste Kamer

"Ik roep de leden van de PvdA op om te kiezen voor een krachtig progressief PvdA-geluid in de Eerste Kamer." Dit zegt Kim Putters, kandidaat-lijsttrekker voor de PvdA in de senaat. Hij verwelkomt zijn mede-kandidaten in de strijd om het lijsttrekkerschap. "Ik kijk uit naar de debatten in de komende weken."

Kim Putters (37) stelde zich enkele weken geleden als eerste kandidaat. Hij is sinds 2003 senator en daarnaast gemeenteraadslid en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. "Ik ben er trots op de jongste kandidaat te zijn en tegelijk de enige met ervaring als senator in de Eerste Kamer. Ik sta voor een nieuwe generatie PvdA-politici, die de rol van de Eerste Kamer maximaal wil benutten." Putters wil leiding geven aan een fractie die staat voor diversiteit van generaties, vrouwen en mannen, allochtonen en autochtonen, homo's en hetero's.

Krachtig PvdA-geluid
Volgens Putters meer dan ooit een sterke PvdA nodig, met een krachtig eigen geluid. "Dat is een PvdA die zegt tegen mensen: 'Jij telt mee! Je krijgt kansen. En je moet de kansen grijpen.'" Putters wil in de Eerste Kamer een dam opwerpen tegen "de politiek van onbehagen". De coalitie van VVD, CDA en PVV bezuinigt 18 miljard met ingrijpende gevolgen voor lagere en middeninkomens, terwijl hogere inkomens ontlast worden. Het kabinet bezuinigt op jonge gehandicapten en de jeugdzorg. Bevolkingsgroepen dreigen als tweederangs burger te worden weggezet. De rechtstaat staat onder druk. De PvdA moet, ook in de Eerste Kamer, staan voor een sociaal en rechtvaardig Nederland."

Effectieve toets
"Juist in de komende periode moeten we onze rol maximaal benutten. Als senator weet ik wat de mogelijkheden van de Eerste Kamer zijn. Alleen met een sterke PvdA is een krachtige 'reality check' op het kabinetsbeleid mogelijk: kan het en mag het? Onder mijn leiding zal de PvdA deze toetsing effectief uitvoeren. Met als uitgangspunt de solidariteit tussen mensen, tussen generaties, tussen bevolkingsgroepen."

Samenwerking
"De Eerste Kamer is geen eiland. Ik zoek de samenwerking met de collega's in de Tweede Kamer en met de lokale en provinciale gemeenschap." De noodzaak en het nut van samenwerking zien we bijvoorbeeld bij de Wet maatschappelijke ondersteuning. We hebben, samen met de collega's in de Tweede Kamer en lokaal, hard gewerkt om de zorg betaalbaar en beschikbaar te houden. Dit is een voortgaande strijd waar wij samen de schouders onder moeten zetten."

Kim Putters voelt zich gesteund door de vele steunbetuigingen, uit verschillende hoeken van de partij, die ook op zijn website binnenstromen. Hij trekt al weken in een 'rode slinger' door Nederland en is volop met de leden in gesprek. Ook voert hij online campagne. De PvdA-leden kunnen zich tot en met 30 november 2010 uitspreken over het lijsttrekkerschap in de Eerste Kamer.

*****