Ingezonden persbericht


Persbericht

IT Job Board.nl onderzoek: Productiviteit in IT sector afhankelijk van goed management

Amsterdam, 11 november 2010 - Uit het meest recente onderzoek van IT Job Board.nl naar de productiviteit van individuen in de IT sector, komt naar voren dat er een duidelijke link bestaat tussen goed management en productiviteit onder IT professionals. De ondervraagden geven onder andere aan dat onduidelijke instructies voor de taak waarmee ze bezig zijn (61 procent) een zeer negatieve invloed heeft op de productiviteit. Daarentegen is met 93 procent "een goed gevoel wanneer een project goed afgerond is" de grootste motivator.

Geld (30 procent) en respect van collega's (23 procent) zijn ook belangrijke motivators. Dit onderstreept het belang van managers om een cultuur te creëren waarin mensen worden beloond voor hun goede werk.

Meer dan de helft van de ondervraagden geeft aan dat ze zonder pauze, meer dan twee uur productief kunnen zijn. Beleid op het gebied van gezondheid en veiligheid schrijft echter voor dat medewerkers voor elk uur dat ze achter een computer zitten, tien minuten pauze moeten nemen, weg van het beeldscherm. Dit om de ogen rust te geven en RSI te voorkomen. "Het feit dat 74 procent van de IT professionals aangeeft dat een regelmatige, korte pauze hen productiever maakt, is een teken dat het management dit eigenlijk zou moeten aanmoedigen," zegt Peter Healey, sales director bij IT Job Board.nl in Nederland.

Andere resultaten uit het onderzoek zijn:

* 67 procent geeft aan dat het opstellen van een to-do-lijst voor de dag hen helpt zo productief mogelijk te zijn
* 60 procent geeft aan productiever te werken wanneer ze alleen werken. Dit in tegenstelling tot 40 procent die productiever is in teamverband
* 64 procent merkt op in de ochtend productiever te zijn. 19 Procent is juist productiever in de middag
* Regelmatig wisselen tussen verschillende taken (35 procent) en tijd in plannen om een taak af te maken (47 procent) zijn volgens de ondervraagden bevorderend voor de productiviteit

Onderbrekingen door collega's en het geluidsniveau op kantoor - beiden 39 procent - hebben een negatieve invloed op de productiviteit, iets waar managers iets aan kunnen doen. Hoewel sommige IT professionals aangeven wel eens te worden afgeleid door online bankieren en online winkelen, zijn toegang tot nieuws websites (56 procent) en social netwerksites (26 procent) de grootste boosdoeners.

"Als individu is het belangrijk om te weten waar de prioriteiten liggen," zegt Healey. "Communicatie met het management is daarom van essentieel belang. IT professionals zouden in samenspraak met hun directe manager een planning moeten maken. Hierin worden de verwachtingen uiteengezet zodat het uiteindelijke doel niet uit het oog wordt verloren. Het zal de IT professional helpen efficiënter en doelgericht te werk te gaan. En uiteindelijk dus ook productiever."

Over het onderzoek
IT Job Board.nl kondigt regelmatig resultaten van onderzoeken onder IT professionals aan. In het meest recente onderzoek werden 184 IT professionals gevraagd naar hun houding ten opzichte van productiviteit.

###




Ingezonden persbericht