Provincie Noord-Brabant

Persbericht

11 november 2010

Nummer

247

Systeemgericht Toezicht 'project van het jaar' Provincie Noord-Brabant wint Vernieuwing Toezicht-Trofee

Het project Systeemgericht Toezicht van de provincie Noord-Brabant heeft de Vernieuwing Toezicht-Trofee gewonnen. De jury noemde de gekozen aanpak elegant en zorgvuldig uitgewerkt. Het project werkt lastenverminderend, omdat het aansluit op de systemen van de bedrijven.

Het project is daarnaast, volgens de jury, een moderne vorm van toezichtsuitoefening die helemaal past bij de tijdgeest.

De Trofee Vernieuwing Toezicht is bedoeld om sprekende voorbeelden voor vernieuwing in het toezicht een schouderklop te geven en te laten zien dat het toezicht echt meebeweegt met de maatschappelijke veranderingen.

Systeemgericht Toezicht De provincie is één van de pioniers in Nederland als het gaat om Systeemgericht Toezicht. Bedrijven hebben te maken met vele milieu-, veiligheids- en arboregels waaraan ze moeten voldoen. Het project - dat loopt sinds 2009 - streeft ernaar het toezicht beter te laten aansluiten op de bestaande zorgsystemen van bedrijven, zodat de toezichtslast voor deze bedrijven afneemt. Bij systeemgericht toezicht kijken de toezichthouders naar de manier waarop een bedrijf met een managementsysteem de naleving van wet- en regelgeving borgt, en deze borging in de praktijk uitvoert in plaats van louter de feitelijke naleving te controleren. Bedrijven waarvan is aangetoond dat zij de wet- en regelgeving goed hebben geborgd, krijgen van de provincie het vertrouwen dat zich vertaalt in deze nieuwe methode van toezicht.

Zowel bij de provincie als bij de bedrijven wordt deze manier van werken breed gedragen. De ervaringen die zijn opgedaan, dragen bij aan een verbreding van deze vorm van toezicht. Inmiddels nemen 62 bedrijven deel aan het project. Deze bedrijven zitten in de chemie-, afval-, food- en zwembadensector.

Uitreiking trofee Uitreiking van de trofee vond plaats tijdens het congres 'Mythes in toezicht en beleid' op 11 november in de Van Nelle fabriek te Rotterdam.