Gemeente Amersfoort

Persbericht gemeente Amersfoort - donderdag 11 november 2010

'Surveillanten controleerden verkeerde pand na brandalarm CNME'

In de nacht van dinsdag 7 september 2010 is in het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) in Amersfoort om 3.38 uur het eerste brandalarm afgegaan. De particuliere surveillancedienst die daarop de controle uitvoerde, is naar het verkeerde pand gegaan. Hierdoor heeft er 'geen adequate opvolging van het brandalarm plaatsgevonden', aldus Hoffmann Bedrijfsrecherche in een onderzoek in opdracht van de gemeente Amersfoort.

De twee surveillanten die naar aanleiding van het eerste brandalarm om 3.38 uur poolshoogte gingen nemen, gingen naar het pand van Eemfors, aan de Schothorsterlaan 88. Omdat zij geen brand constateerden, werd verder geen actie ondernomen. Uiteindelijk ontdekte een passant een uitslaande brand in het CNME en deze persoon belde om 5.34 uur naar het alarmnummer 112. Toen de brandweer bij het CNME-pand (Schothorsterlaan 21) arriveerde, was het gebouw niet meer te redden.

Reactie burgemeester
Burgemeester Lucas Bolsius: "We missen de CNME-boerderij nog elke dag en met dit rapport komt de herinnering aan de brand en het verlies weer naar boven. Het versterkt de teleurstelling en verbazing over wat er is gebeurd. Uit het onderzoek komt het beeld naar voren dat voor het CNME alle voorzorgsmaatregelen waren genomen om de kans op verlies zo klein mogelijk te houden, maar ook dat er desondanks fouten gemaakt kunnen worden met desastreuze gevolgen. Het is belangrijk dat het onafhankelijke onderzoek nu openbaar is, zodat iedereen kennis kan nemen van wat er feitelijk gebeurd is."

Toekomst CNME
Als het aan burgemeester en wethouders van Amersfoort ligt, komt er een heel nieuw centrum voor het CNME op het landgoed Schothorst. Het college heeft dinsdag 9 november de gemeenteraad voorgesteld om een programma van eisen hiervoor op te stellen. De gemeente beschikte over verzekeringen voor het gebouw en de inventaris van het CNME. De gemeentelijke verzekeringsmaatschappij zal het geld uitkeren voor terugkeer van het CNME. "Maar het bijzondere gebouw en unieke onderdelen van de collectie zijn we definitief kwijt. Gelukkig zijn er vele initiatieven om te helpen het CNME weer krachtig terug te laten komen in Amersfoort", zegt burgemeester Bolsius.

Meer informatie
Alle informatie over het CNME, de brand en de toekomst is te vinden op de website van de gemeente Amersfoort: www.amersfoort.nl/cnme. Daar is ook het volledige onderzoek van Hoffmann Bedrijfsrecherche en de zienswijze van de bedrijven te vinden.

Onderzoek
Het gebouw had een actuele gebruiksvergunning en een goedgekeurde brand- en inbraakmeldinstallatie. Voor de beveiliging van het CNME werkte de gemeente met twee bedrijven: een particuliere alarmcentrale en een surveillancebedrijf. Al op de dag van de brand rezen er vragen over de manier waarop beide bedrijven op de eerste meldingen hebben gereageerd. Daarom stelde het college van burgemeester en wethouders het onafhankelijk onderzoek in. Hoffmann Bedrijfsrecherche heeft in het onderzoek de inzet en acties van deze leveranciers gereconstrueerd en vastgesteld of zij volgens de richtlijnen en afspraken hebben gehandeld.

Openbaarheid
Op 21 oktober 2010 besloot het college van burgemeester en wethouders de inhoud openbaar te maken. In het kader van de Wet openbaarheid van bestuur zijn de twee betrokken bedrijven in de gelegenheid gesteld om daartegen bezwaar te maken. Een van de bedrijven vroeg om een voorlopige voorziening. Dinsdag 9 november is op de zitting van de voorzieningenrechter afgesproken het rapport op donderdag 11 november 2010 om 16.00 uur openbaar te maken, waarbij beide betrokken bedrijven in de gelegenheid werden gesteld om een zienswijze toe te voegen.

Noot voor de redactie,