Stimuleringsfonds voor de Pers

Bedrijfsfonds voor de Pers geeft subsidie aan E-glossy SEN

Datum besluit:
13-2-2007

Het Bedrijfsfonds voor de Pers heeft besloten een subsidie in de vorm van een uitkering ter hoogte van maximaal ¤ 180.000,- beschikbaar te stellen aan Medusa Media Producties voor E-glossy SEN.

Al eerder verstrekte het Bedrijfsfonds subsidie aan Medusa Media Producties. In 2004 werd een krediet toegekend van ¤ 80.000,- om advertentieacquisiteurs aan te trekken voor het blad SEN Magazine. In 2005 werd bekend dat tijdschriftenuitgever Sanoma een minderheidsbelang in het blad nam. In 2006 bleek dat SEN Magazine zou ophouden te bestaan, omdat Sanoma niet verder in het blad wilde investeren. Het blad zou echter wel worden voortgezet in digitale vorm. Vanwege de stopzetting van het blad besloot het Bedrijfsfonds dat de helft van het krediet direct diende te worden terugbetaald en de andere helft binnen een periode van drie jaar. Sanoma besloot vervolgens het krediet in één keer terug te betalen. Medusa Media Producties diende eind 2006 een nieuwe aanvraag in voor de doorstart van SEN Magazine als E-glossy. De E-glossy is qua inhoud vergelijkbaar als het tijdschrift, maar dan interactiever, met actuele rapportages, forums, discussies, polls, nieuwsberichten en life-style onderw erpen. Met de E-Glossy kan de uitgever de lezers aan zich blijven binden die het blad kochten en/of de site bezochten (gemiddeld 30.000 unieke bezoekers per maand). De totale subsidiabele projectkosten worden door de uitgever geraamd op ¤ 533.276,-. De gevraagde en toegewezen bijdrage ter hoogte van ¤ 180.000,- komt daarmee uit op 34% van de subsidiabele kosten. De rest zal door de uitgever uit andere middelen zoals advertentie-inkomsten gefinancierd worden.

Het besluit de aanvraag toe te wijzen is gebaseerd op de volgende overwegingen. Artikel 4 van de Tijdelijke subsidieregeling minderhedenbladen en journalistieke internet-informatieproducten geeft het Bedrijfsfonds de mogelijkheid steun te verlenen aan projecten gericht op de totstandkoming en verspreiding van journalistieke en vernieuwende informatieproducten via het internet. In de aanvraag geeft de uitgever aan dat SEN zich onderscheid van andere internetproducten door maandelijks een actueel thema te kiezen op basis waarvan artikelen worden geschreven. Verder wordt aangegeven dat de E-glossy qua inhoud een voortzetting is van het tijdschrift, maar dan interactiever. Door de vorm van een E-glossy te kiezen