Ingezonden persbericht


Den Haag, 11 november 2010

Naast strooien ook schuiven

'Den Haag moet de sneeuw niet alleen met strooizout te lijf, maar ook met sneeuwschuivers', dat vindt raadslid Abderrahim Kajouane. De PvdA-er wil dat het college zich buigt over de mogelijkheid om vuil(nis)wagens en poepzuigers uit te rusten met een sneeuwschuiver.

Kajouane maakt met deze suggestie dankbaar gebruik van een idee van de Rotterdamse reinigingsdienst Roteb. Na de maatschappelijke commotie tijdens het afgelopen winterseizoen zijn specialisten van dit bedrijf gaan nadenken over andere manieren om de sneeuw en gladheid te lijf te gaan. Zij besloten om het komende seizoen vijf vuilniswagens en negen poepzuigers uit te rusten met sneeuwschuivers.

Onder het motto 'beter goed gejat dan slecht verzonnen' heeft Kajouane het Haagse college gevraagd dit voorbeeld te volgen. 'Het is briljant in zijn eenvoud. De wagens zijn beschikbaar en voor een bedrag vanaf 1.500 euro zet je er een sneeuwschuiver voor. En dat is inclusief bezorgkosten.' aldus Kajouane.

Locaties

De PvdA-er vraagt het college tevens om nu reeds na te denken over een plan van aanpak in geval van sneeuwval, daarbij kijkend naar prioritaire locaties. 'Tijdens de vorige winter werd vooral prioriteit gegeven aan de straten en wegen. Dat is uiteraard belangrijk, maar wij vragen vooral ook aandacht de omgeving van verzorgings- en ziekenhuizen, fietspaden en dergelijke.'

Gedeelde inspanning

Wat Kajouane betreft is het overigens niet alleen een taak van de overheid om sneeuwoverlast te lijf te gaan. Ook bewoners en ondernemers kunnen hun steentje bijdragen. 'Tijdens onze snelle zoektocht vonden we al sneeuwscheppen vanaf 7,08 euro. We verwachten dan ook een hoop enthousiaste buurtbewoners en ondernemers die samen met de gemeente de kans op uitglijders zo klein mogelijk gaan maken.'

24 november

Kajouane heeft het college gevraagd zijn vragen voor 24 november te beantwoorden. Op die dag bespreekt de commissie Leefomgeving de 'evaluatie gladheidbestrijding' van het college.




Ingezonden persbericht