Ingezonden persbericht


Nieuwsbrief 1

* Persbericht Medailleregen Nederlandse Brouwers Persbericht Medailleregen Nederlandse Brouwers

Medailleregen Nederlandse brouwerijen

De Nederlandse brouwerijen Jopen bier en SNAB zijn maar liefst vijf keer in de prijzen gevallen tijdens de European Beer Star - de meest toonaangevende bierverkiezing van Europa. Van de internationale vakjury ontving Jopen twee 'silver awards' en een 'bronze award'. SNAB won een 'silver' en een 'bronze award'.

"Deze prijzen laten zien dat het Nederlands speciaalbier in de lift zit. Het is mooi om van onze vakbroeders zo'n pluim te krijgen.", aldus de gelukkige prijswinnaars Michel Ordeman van Jopen en Marcel Vermeulen van SNAB. "De kleinschalige Nederlandse brouwerijen zijn van vele markten thuis, ze brouwen een breed assortiment aan bieren. De prijzen bewijzen dat we niet onder doen voor brouwerijen in typische bierlanden als België of Duitsland, zoals onze klanten allang ontdekt hebben."

Opvallend is dat de prijzen vielen in zeer uiteenlopende biercategorieën. Zo zijn de zilveren onderscheidingen verdiend in de categorie Summer Ale (Jopen Gerstebier), Belgian Style Ale (SNAB 1410) en Dry Stout (Jopen Extra Stout). De bronzen onderscheidingen vielen in de categorie German Style Dunkler Bock (SNAB Ezelenbok) en Belgian Style Tripel (Jopen Tripel).

De jury
Meer dan 955 bieren uit 34 landen deden mee aan de wedstrijd; in maar liefst 44 categorieën streden zij om een award. Een 88-koppige, internationale jury beoordeelde de bieren op onder andere kleur, geur, schuimkraag en natuurlijk de smaak. De prijzen zijn op 11 november uitgereikt op de vakbeurs Brau-Beviale in het Duitse Neurenberg.

De European Beer Star Award is in het leven geroepen door private brouwerijen en de Association of Small and Independent Breweries in Europa. Doel van de wedstrijd is om juist de speciale en authentieke bieren met specifieke karakters te promoten; bieren die opvallen door hun smaak en kwaliteit. Voor iedere categorie is een gouden, zilveren en bronzen medaille toegekend.

De bieren
Het Jopen Gerstebier is een blond bier met 4,5% alcohol met een goed doordrinkbaar karakter Door het hopbittertje in de smaak is het een karaktervol bier, ondanks het lage alcoholpercentage. Het bier is gebaseerd op de lichte bovengistende bieren die de Haarlemse brouwers rond 1900 brouwden als tegenhanger van het bekende pils.

SNAB 1410 is een levend, niet gepasteuriseerd, bovengistend bier, gebrouwen ter gelegenheid van 600 jaar Purmerend stad. 1410 onderscheidt zich door een zeer aangename balans tussen fruitigheid en hopbitterheid in combinatie met een bescheiden alcohol percentage van 5,5%. Een uniek en karaktervol speciaalbier voor Purmerend waarbij de aangename hopbitterheid garant staat voor doordrinkbaarheid gedurende alle 4 de seizoenen in het jubileumjaar 2010.

Jopen extra Stout is een iets zwaardere vorm van de Ierse Stout die meestal rond de 4,5% alcohol bevat. De Extra Stout bevat 5,5% alcohol en heeft de voor een Stout kenmerkende gebrande bitterheid van 45 EBU. Jopen Extra Stout heeft een gebrande bittere smaak die doet denken aan espressokoffie en pure chocolade. Jopen Extra Stout combineert erg goed met oesters.

SNAB Ezelenbok werd meerdere malen uitgeroepen tot het lekkerste bockbier van Nederland. Ezelenbok is een stevig en nadrukkelijk gehopt bockbier. De oer-Bock ligt aan de oorsprong van dit bier. Liefhebbers van het Duitse Einbecker Ur-Bock vinden zo een vergelijkbaar smakend bovengistend bokbier, met nagisting op fles en fust, dichter bij huis. Ezelenbok dient tevens als basis voor het SNAB IJsbok. Door middel van een vriesproces wordt het

Jopen Tripel is een stevige tripel met 9% alcohol, gebrouwen uit gerstemout, tarwemout en haver. Door het gebruik van tarwemout en haver heeft het bier een complex kruidig karakter. Dit wordt aangevuld met een klein beetje korianderzaad en een giststam die veel fruitige aroma's creëert.

Over Jopen Bier
Jopen is een kleinschalige ambachtelijk brouwer van speciaalbieren uit Haarlem. Het originele recept waarop bieren van Jopen zijn gebaseerd, gaat terug tot 1407. Haarlem was in het verleden de belangrijkste brouwstad van Holland. 9 december opent Jopen in de historische Vestekerk in het centrum van Haarlem een brouwerij annex proeflokaal en restaurant genaamd de Jopenkerk. www.jopenkerk.nl

Over SNAB
SNAB (Stichting Noordhollandse Alternatieve Bierbrouwers) is in 1991 opgericht met als primair doel "het promoten van de biercultuur in het algemeen en het promoten van alternatieve bieren in het bijzonder". Onder alternatieve bieren verstaan wij bieren die met nieuwe grondstoffen en methodes worden gebrouwen. Om onze doelstellingen te bereiken richten wij onze aandacht op het ontwikkelen en commercieel exploiteren van bieren die niet eerder in Nederland zijn gebrouwen. www.snab.nl

Den Haag, 11 november 2010.


---

Noot voor de redactie,

Ingezonden persbericht