Persbericht

Carlson Wagonlit Travel en Swunghouse winnaars TelewerkPrijzen 2010 ~ TelwerkForum reikt aanmoedigingsprijs uit aan Hutten Catering en oeuvreprijs aan Erik Veldhoen ~

Den Haag, 11 november 2010 - Carlson Wagonlit Travel en Swunghouse zijn de winnaars van de TelewerkJaarprijs en de TelewerkAspectprijs 2010. Tijdens het Jaarcongres van het TelewerkForum reikte Niek-Jan van Kesteren, directeur van het VNO-NCW, de prijzen uit aan de winnende organisaties.

Het TelewerkForum reikt de prijzen al sinds 1999 uit. De TelewerkJaarprijs wordt toegekend aan een in Nederland gevestigde organisatie die Het Nieuwe Werken op een voorbeeldige wijze in de bedrijfsvoering heeft ingevoerd. Naast Carlson Wagonlit Travel (CWT) waren IBM en GGZ Noord-Holland voor deze prijs genomineerd. Volgens de jury is het thuiswerkproject Work@Home van CWT te prijzen voor het initiatief om de mobiliteit terug te dringen door te gaan telewerken. Wat met name de doorslag gaf voor de uitverkiezing van het reisbureau als winnaar van de TelewerkJaarprijs, was dat TWC het belang (en behoud) van de medewerkers centraal stelt: 'Door de medewerkers de gelegenheid te geven vanuit huis te werken (een dagdeel tot enkele dagen) draagt CWT bij aan het bereiken van een goede work-life balance.'

De TelewerkAspectPrijs is bestemd voor onderzoeken, artikelen, werkplekconcepten, producten of diensten, die op een deelgebied een waardevolle bijdrage leveren aan de invoering van Het Nieuwe Werken. In deze categorie waren ook O'Neill Europe en Bel Ada genomineerd. De jury beoordeelde Swunghouse als 'het professionele alternatief voor wegrestaurants, een echt ondernemershuis.' Swunghouse biedt plaats voor de 'thuiswerker' en ZZP-er zonder kantoor, die toch een professionele werkomgeving zoeken om geconcentreerd te kunnen werken, werken in een community, klanten te ontvangen en te vergaderen.

Agnes Jongerius, voorzitter van de vakbond FNV, reikte de aanmoedigingsprijs uit aan cateringbedrijf Hutten uit Veghel. Deze prijs is een initiatief van Stichting Natuur en Milieu, initiatiefnemer van de Week van het Nieuwe Werken en organisator van de campagne Het Nieuwe Werken Doe Je Zelf. Hutten kreeg deze prijs vanwege het enthousiasme waarmee ze HNW willen inzetten en bezig zijn met een project 'sociale innovatie'. Daarnaast vond de jury het belangrijk dat niet alleen het kantoorpersoneel, maar ook de koks en de bediening, door zelfroosteren in aanmerking komen voor HNW.

Het TelewerkForum kende daarnaast een Life Time Achievement Award toe aan Erik Veldhoen, een grondlegger en pionier van Het Nieuwe Werken. In het begin van de jaren negentig stond hij aan de wieg van het tijd- en plaats onafhankelijk werken met de realisatie van het eerste kantoor in Nederland waarin medewerkers hun vaste werkplek verlieten en konden kiezen uit een variatie aan werkplekken. Veldhoen kreeg internationale erkenning met de ontwikkeling en implementatie van het 'Interpolis Concept'; een van de eerste grote bedrijven ter wereld die 'tijd en plaats onafhankelijk werken' invoerde.

Willem de Jager, directeur van het TelewerkForum: "We zijn als TelewerkForum ontzettend blij met de Week van Het Nieuwe Werken. Deze week heeft veel werkgevers en werknemers aan het denken gezet over de manier waarop ze afspraken maken over werktijden en telewerken. De uitreiking van de TelewerkPrijzen is dan ook een hoogtepunt van deze mooie week, omdat we de mensen en organisaties die als voorbeeld dienen voor anderen in de spotlights kunnen zetten. We hopen dat de winnaars een inspiratiebron zijn voor iedereen die Het Nieuwe Werken wil invoeren."

Onderzoek
Tijdens het Jaarcongres maakte het Sociaal en Cultureel Planbureau de uitkomsten bekend van een onderzoek naar tijdsbesteding onder volwassenen: 60 procent van de vrouwen en 52 procent van de mannen heeft meerdere malen per maand of per week het gevoel het te druk te hebben. Belangrijke stressveroorzakers zijn bijvoorbeeld tegenvallende reistijd door files en onverwachte klussen, zoals garagebezoek of reparaties. Maar liefst 90 procent van de mensen die niet mogen telewerken of thuis werken, wil daar meer mogelijkheden voor krijgen.

Nieuwe Werken Meter
De Stichting Het Nieuwe Werken Werkt introduceerde tijdens het Jaarcongres daarnaast ook de Nieuwe Werken Meter. Dit is een online meetinstrument waarmee, vanuit het perspectief van de werknemer, de status en voortgang van Het Nieuwe Werken binnen een organisatie bepaald kan worden. Dit gebeurt op basis van vijf pijlers: HR, ICT, Huisvesting, Management en Cultuur & Leiderschap. Bij het ontwikkelen van de Nieuwe Werken Meter heeft de stichting intensief samengewerkt met experts uit de verschillende deelgebieden. De uitkomst van de meting wordt gepresenteerd in de vorm van een rapport met de belangrijkste bevindingen en aanbevelingen van de experts.