Nederlandse Omroep Stichting (NOS)


'Rutte-special' in het NOS Jeugdjournaal

HILVERSUM, 11 november 2010 - Wat is de lievelingskleur van Mark Rutte? Wat is zijn favoriete televisieprogramma en werd hij als kind wel eens gepest? Zomaar wat vragen die de kersverse minister-president beantwoordt in een kennismakingsinterview met het NOS Jeugdjournaal. Rutte ontvangt presentator Rozemarijn Moggré in het Torentje en praat vrijuit over zijn jeugd, zijn eerste weken als minister-president, Geert Wilders en de bezuinigingen. Behalve het gesprek met de premier, ook aandacht voor de uitkomsten van een peiling naar zijn populariteit onder een kleine tweeduizend kinderen. Zo geeft 39 procent van de ondervraagde kinderen aan het goed te vinden dat Rutte premier is geworden; eenzelfde percentage zegt hem 'aardig' te vinden. De extra lange editie van het journaal voor kinderen wordt zaterdagavond vanaf 18.40 uur uitgezonden op Z@pp.

"Terugplagen mag best"

Als jongste in een groot gezin moest Rutte knokken voor zijn eigen plekje. Kinderen die wel eens worden gepest, geeft hij het advies niet bij de pakken te gaan neerzitten. En: "Terug plagen mag best." De mooiste jeugdherinnering heeft hij aan zijn vader die hem als kind zelfverzonnen verhalen vertelde.

"Elke baby heeft een schuld van 24.000 euro"

Bezuinigen doet misschien pijn zegt de premier, maar die zijn echt nodig met een schuld van dertig miljard. "Elke baby die in Nederland wordt geboren, heeft een schuld van 24.000 euro. Het is net zoals thuis; als je meer zakgeld uitgeeft dan je hebt, dan ga je lenen bij vriendjes. Maar als die je geld geven, dan willen ze meer terug. Zo is het ook met de overheid en dat kost ons wel honderd miljoen euro per dag."

"Ik ga niet Geert Wilders verdedigen"

En over Geert Wilders: "Ik ga niet Geert Wilders verdedigen. Over één onderwerp zijn we het echt oneens: Dat is de islam. Hij gaat te ver, maar we zijn het soms ook wél met elkaar eens. Daarom werken we samen. Of het een vriend is? Nou, vriendschap is moeilijk in de politiek, maar als je vier maanden lang in een kamer aan het onderhandelen bent, dan mag je elkaar wel. "

Onderzoek: hoe populair is Mark Rutte bij kinderen?

In de 'Rutte-special' van het NOS Jeugdjournaal zaterdag ook de uitslag van een onderzoek naar zijn populariteit, dat werd uitgevoerd onder een kleine tweeduizend kinderen. Enkele opvallende uitslagen: * 39 procent van de ondervraagde kinderen vindt het goed dat Rutte premier is geworden; eenzelfde percentage zegt hem 'aardig' te vinden; * 76 procent vindt dat hij duidelijk praat;
* 57 tot 60 procent vindt hem serieus en zakelijk; * 18 procent zegt het 'goed' te vinden dat Rutte samenwerkt met de PVV van Geert Wilders, 43 procent vindt de samenwerking 'slecht' en 26 procent heeft 'soms goed' en 'soms slecht' aangekruist.