Ingezonden persbericht


Gezamenlijk persbericht van Hoogheemraadschap van Delfland, Rijkswaterstaat en Dunea.

Kustversterking houdt rekening met drinkwaterwinning

Het Hoogheemraadschap van Delfland en Rijkswaterstaat maken de Haagse kust bij het duingebied Solleveld veilig voor de komende vijftig jaar. Begin november begonnen de voorbereidingen voor het verbreden van de duinen en het strand. In overleg met drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder Dunea worden de nieuwe duinen hier op een andere manier aangelegd dan de al versterkte delen van de Delflandse kust. Dit is nodig om te voorkomen dat de kustversterking de winning van drinkwater in de duinen beïnvloedt.

Adri Bom-Lemstra, Hoogheemraad van Delfland: "Eerdere werkzaamheden voor de kustversterking bij Ter Heijde en Kijkduin bleken de grondwaterstand te beïnvloeden. Daarom hebben Rijkswaterstaat, Delfland en Dunea-experts voorafgaand aan de werkzaamheden bij Solleveld gezamenlijk onderzoek gedaan naar de effecten op de drinkwaterwinning op korte en lange termijn. Hieruit blijkt dat de werkwijze van de kustversterking aangepast moet worden om negatieve effecten te voorkomen." De werkzaamheden bij Solleveld nemen hierdoor wat meer tijd in beslag dan bij de andere delen van de kust. Naar verwachting is de kustversterking bij Solleveld uiterlijk 1 april 2011 gereed. "Delfland, Rijkswaterstaat en Dunea hechten veel waarde aan zowel de drinkwaterwinning, natuur als kustveiligheid en werken daarom nauw samen", zegt Hans Lucas van Dunea.

Voor het verbreden van de duinen en het strand wordt een mengsel van zand met zeewater opgespoten. Om te voorkomen dat het zoute water na verloop van tijd via het grondwater in de drinkwaterwingebieden terechtkomt, wordt het zoute water zo snel mogelijk teruggevoerd naar zee. Hiervoor wordt evenwijdig aan de duinen op het strand een brede sloot gegraven. Daarna wordt het zand voor de duinverbreding op het strand gespoten. De sloot voorkomt dat het zoute water uit het opgespoten zand landinwaarts stroomt. Het opgespoten zand blijft enige tijd op het strand liggen, totdat het meeste water eruit gezakt is. Vervolgens worden met dit zand de duinen verbreed en de sloot weer gedempt.

Daarnaast gaat door de verbreding van de duinen en het strand de stroming van het grondwater en de grondwaterstand veranderen. Delfland, Rijkswaterstaat en Dunea willen voorkomen

dat grondwater uit de duinen landinwaarts gaat stromen en op lange termijn in het drinkwaterwingebied terechtkomt. In een deel van de duinen bij Solleveld is namelijk na de Tweede Wereldoorlog puin gestort. Om alle risico's voor de drinkwaterwinning uit te sluiten, wordt in de nieuwe duinen een installatie aangelegd die grondwater onttrekt. Hierdoor blijft het grondwater uit de duinen richting zee stromen, zoals nu ook het geval is.