Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

ZZP Netwerk Nederland

11 november 2010

ZZP Netwerk Nederland: '
'Stichting Ondernemingsverkiezing Noord-Holland discrimineert ZZP'ers'

ZZP Netwerk Nederland constateert tot haar spijt dat ZZP'ers en kleine bedrijven door de 'Stichting Ondernemingsverkiezing Noord-Holland' worden uitgesloten van deelname.

"Als de organisatie zegt dat succesvolle ondernemers de drijvende kracht zijn van de economie in Noord-Holland en als de stichting ondernemerschap (meer) wil erkennen in de provincie, dan is het hoogst merkwaardig dat tegelijkertijd Zelfstandigen Zonder Personeel (dit zijn ondernemers!) niet mogen meedoen aan de verkiezing," zegt Jerry Helmers, landelijk voorzitter van ZZP Netwerk Nederland. "Kortom: de stichting discrimineert."

"Het is met name wrang dat zelfs een Kamer van Koophandel, die partner is in de organisatie, zich blijkbaar nog steeds niet realiseert dat ZZP'ers ondernemer zijn. In september struikelde landelijk KvK-voorzitter Frans van Steenis al over een onhandige door hem geschreven column waarin hij stelde dat "ZZP'ers een nieuwe vorm van arbeidsrelatie" zijn. De KvK heeft dat in de dagen erna meteen moeten nuanceren en zelfs live op de radio (BNR) moeten erkennen dat ZZP'ers wel degelijk ondernemer zijn. Het is voor ons daarom onbegrijpelijk dat bij een Ondernemingsverkiezing ZZP'ers niet mogen meedoen en dat de KvK daarin bij het vaststellen van de deelnamecriteria niet eens over heeft nagedacht."

Helmers: "Het bedrijfsleven (dus ook de organisatie van de verkiezing) realiseert zich niet dat er inspirerende éénpitters zijn die het lef hebben om - bij het verwerven van opdrachten - de concurrentie aan te gaan met bureau's met personeel. En ZZP'ers die dat goed organiseren, een kwalitatief netwerk om zich heen hebben, winnen die concurrentiestrijd vaak ook. Bovendien biedt de ZZP'er veel dynamiek, deskundigheid en flexibiliteit. Er zijn ZZP'ers met ambitie en een missie. Kortom, er zijn ZZP'ers die ondernemen en op z'n minst net zo veel bijdragen aan de dynamiek in de economie als bedrijven mét personeel."

"We hebben wel contact gehad met de stichting," zegt Helmers. "Fabian Nagtzaam, regiodirecteur van MKB-Noord-Holland, heeft ons laten weten dat de regels niet meer kunnen worden aangepast en dat we in december een verder antwoord krijgen. Maar daar klinkt al weinig bereidheid uit om ondernemend verder te denken. Zo ingewikkeld is het toch niet om de verkiezing voor iedere ondernemer in Noord-Holland open te stellen? Als je dat niet doet, dan kan deze verkiezing nooit het predikaat 'ondernemingsverkiezing 2010/2011' dragen."

Helmers: "Via Twitter hebben wij al veel reacties gekregen op deze discriminerende bepaling. We zien dat ZZP'ers in het land (vooral in Noord-Holland) vinden dat ze de kans moeten krijgen om gewoon mee te doen aan deze verkiezing."

Twitter: www.twitter.com/zzpnetwerknl

ZZP Netwerk Nederland is een snelgroeiend netwerkplatform van ondernemende ZZP'ers. ZZP Netwerk Nederland is opgericht op 11 juni 2009; ZZP Netwerk Nederland is het eerste netwerkplatform voor ZZP'ers dat het debat aanzwengelt over de kwaliteit van het ondernemerschap in Nederland. ZZP'ers zijn wat ZZP Netwerk Nederland betreft ondernemers. ZZP Netwerk Nederland is tevens het eerste netwerkplatform dat een definitie heeft gegeven van ondernemerschap in Nederland.