Kustwacht voor het Caribisch gebied


Donderdag 11 november 2010

Saba Bank aangewezen tot beschermd gebied

In het Landsbesluit houdende algemene maatregelen (2010, no. 94) van 30 september 2010 wordt de Saba Bank aangewezen tot beschermd gebied.

Het besluit verbiedt het ankeren van tankers en andere grote schepen in de Saba Bank, zowel in de territoriale wateren als in de Exclusieve Economische Zone. Uitzonderingen zijn hydrografische opnemingsvaartuigen, bergingsschepen, vaartuigen die worden ingezet voor opsporing en redding, evenals vissersschepen met een geldige visserij vergunning voor enig gedeelte van de Saba Bank, voor zover deze zijn geregistreerd en hun thuishaven hebben op Saba, Sint Maarten of Sint Eustatius. De Kustwacht voor het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied zal ook zorgen voor de handhaving van dit verbod in dit gebied.

Het is noodzakelijk om de Saba Bank te beschermen om de unieke en rijke biodiversiteit veilig te stellen een duurzame visserij mogelijk te maken. Dit niet alleen vanuit het oogpunt van de eilanden Saba en Sint Eustatius, maar ook gezien het regionale belang van de bank die een belangrijke bron vormt voor nieuwe aanwas van zowel de vis-, kreeft- en conch populaties als van koralen voor de omringende eilanden.

De Kustwacht zal hard optreden bij deze overtredingen. Ook u kunt helpen door onregelmatigheden te melden. De Kustwacht is 24 uur per dag, 7 dagen in de week te bereiken via het alarmnummer 913. Dit nummer is gratis.