Ingezonden persbericht


DEN HAAG, DONDERDAG 11 NOVEMBER 2010

WINTERNACHTEN FESTIVAL DEN HAAG - THE HAGUE WINTERNACHTEN FESTIVAL

Nieuwe naam voor het internationale literatuurfestival in Den Haag

Winternachten wordt Writers Unlimited

affichebeeld 2011 - © Marco van Duyvendijk
Winternachten heeft een nieuwe naam: Writers Unlimited. Dat heeft de organisatie vandaag bekendgemaakt. De nieuwe naam past beter bij de aard en doelstelling van het festival in Den Haag, en bij de buitenlandse activiteiten van de stichting. Het eerstvolgende festival dat onder deze naam wordt gepresenteerd, vindt plaats van 20 tot en met 23 januari 2011.

Voor hen die het festival kennen, staat de naam Winternachten voor een winterse sfeer: schrijvers en dichters komen van ver en delen hun verhalen in een behaaglijke omgeving. Aan wie het festival nog niet kende was het steeds lastig om uit te leggen wat het evenement nu precies inhoudt. Met 'Writers Unlimited' probeert de organisatie dat duidelijker te maken. In de titel is de centrale rol voor schrijvers al vastgelegd, net als het internationale en het grensoverschrijdende en uitdagende karakter. Auteurs uit de hele wereld verbinden zich in het festival met elkaar, en gaan in gesprek over de grenzen van landen, talen en culturen.

Van Indische Winternacht naar Writers Unlimited
Het festival bestaat al sinds 1995. Inmiddels is het uitgegroeid tot het belangrijkste internationale literaire evenement van Nederland. Het begon onder de titel 'Indische Winternacht' als de literaire slotavond van een groot multidisciplinair festival over Indonesië en Nederland (Festival Indië/Indonesië, december 1995). Sindsdien heeft het zich ontwikkeld als meerdaags zelfstandig festival. In de eerste jaren stond daarbij de literatuur van Nederland en de (ex-)koloniën centraal. Later werd dat verbreed tot het samenbrengen van schrijvers uit Nederland en met name landen van buiten de westerse wereld.

Winternachten blijft zichtbaar
Hoewel de naam van het festival verandert van Winternachten naar Writers Unlimited, blijft het woord Winternachten nog wel enige jaren zichtbaar. De ondertitel wordt 'Winternachten festival Den Haag', en de programmaonderdelen van het evenement in januari heten de komende jaren gewoon 'Winternacht 1', Winternacht 2', 'Wintercafé' en de Winternachtenlezing. Andere activiteiten die we door het jaar heen in Den Haag en in het buitenland organiseren, krijgen als afzender alleen nog de naam Writers Unlimited mee.

Thuis in de wereld - internationale activiteiten
Writers Unlimited voelt zich thuis in de wereld. In 2001 organiseerde Winternachten zijn eerste buitenlandse tournee, naar Zuid-Afrika. Sindsdien zijn de buitenlandse activiteiten van Winternachten uitgegroeid tot een jaarlijkse serie van vier tournees, naar landen als Indonesië, Suriname, de Antillen, Turkije, Marokko, Zuid-Afrika en binnenkort China, Maleisië en Hongkong. Bij deze tournees brengt Winternachten schrijvers en dichters uit verschillende landen - waaronder Nederland - samen in het te bezoeken land, om met de lokale auteurs op te treden voor een algemeen publiek, voor studenten en scholieren. Daarbij werkt Winternachten samen met lokale partnerorganisaties in de verschillende landen. Doel van de tournees is een intensieve uitwisseling tussen schrijvers en publiek en schrijvers onderling tot stand te brengen. Deze werkwijze heeft bewezen zeer effectief te zijn: bijzonder inspirerend voor het publiek en de deelnemende auteurs. Writers Unlimited is hiervoor een geschikt e naam, omdat het verwijst naar onze doelstelling. Buiten Nederland is deze naam effectiever dan 'Winternachten'.

De naamswijziging in de praktijk
Vanaf vandaag is ons nieuwe webadres www.writersunlimited.nl. Bezoekers die winternachten.nl intikken, komen vanzelf op onze nieuwe website terecht. Ook de emailadressen worden aangepast. De grafische vormgeving van Writers Unlimited is identiek aan die van Winternachten. Het logo behoudt dezelfde lettertypes, de ondertitel bij het oude logo was 'internationaal literatuurfestival den haag', en wordt nu 'winternachten festival den haag'. Ook de zo herkenbare vormgeving van onze affiches blijft gelijk. Eindeloos, ons vaste grafisch ontwerpbureau, heeft de nieuwe logo's vormgegeven. Ze worden vanaf vandaag zichtbaar in al onze uitingen.