Kroon op het werk

Activiteiten 2010 - 2011

Geachte leden,

Het bestuur van het Werkgeversforum Kroon op het Werk heeft zich vier jaar na de oprichting intensief gebogen over onze toekomst. Wij stellen vast dat er ook de komende jaren plaats is voor een netwerkorganisatie als het Werkgeversforum. Onze missie blijft het faciliteren van bedrijven bij duurzame inzetbaarheid van werkzoekenden en werkenden. Om u zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn werken wij samen met partners. Het Werkgeversforum werkt tegen kostprijs.

Duurzame inzetbaarheid is een breed begrip. Het omvat zaken als vitaliteit, preventie van verzuim en arbeidsongeschiktheid, loopbaanbeleid en employability, scholing en mobiliteit op de arbeidsmarkt. Feitelijk spreken we over een cultuuromslag die leidt tot een grotere productiviteit en een beter resultaat van bedrijf en medewerkers. Onze kracht blijft kennisdelen tussen bedrijven en adviseurs van bedrijven.

Versterken bedrijfsimago
Niet onbelangrijk is imagebuilding. Bedrijven die meedoen met het Werkgeversforum, de Kroon op het Werkprijs en de Kroontjesestafette tonen daarmee hun interesse en belang in duurzaam personeelsbeleid. Doe mee en blijf of wordt een aantrekkelijke werkgever. Wie op wat langere termijn denkt zal zich nu al voorbereiden op de komende krapte op de arbeidsmarkt als gevolg van de vergrijzing. Voer ons logo en laat daarmee zien dat u werkt aan duurzame inzetbaarheid.

Laagdrempeliger
Wij hebben geconstateerd dat ons aanbod en de kosten daarvan, beter moeten aansluiten bij de vraag van aangesloten bedrijven. Dit najaar nemen we weer contact met u op over vragen die bij u leven. De hoogte van de kosten voor aansluiting bij het Werkgeversforum vormden soms een drempel om zich aan te sluiten. Daarom is besloten de contributie naar beneden bij te stellen en zo aantrekkelijker te worden voor een groter aantal bedrijven. Meer deelnemers versterkt onze netwerkfunctie.

Met ingang van 1 augustus kunnen bedrijven zich aansluiten voor EUR3 per medewerker. De minimumbijdrage van EUR200 blijft gelijk en de maximale bijdrage wordt EUR3.000. De factuurdatum stellen wij gelijk voor alle aangesloten bedrijven per 1 januari van ieder jaar, danwel een percentage van het jaar vanaf de datum van aansluiting.

Wat gaan wij het komende jaar (anders) doen
We werken meer dan tot nu toe samen met partijen die onze missie hoog in het vaandel hebben staan `het ontwikkelen van kennis', `het delen van kennis' en `netwerken'.

Het ontwikkelen van kennis

* Samen met TNO analyseren wij hoe de kennisontwikkeling op het gebied van duurzame inzetbaarheid beter kan aansluiten bij de praktijk van bedrijven. Wij gaan op zoek naar bedrijven die willen investeren in hun kennis op het gebied van duurzame inzetbaarheid.
* Samen met TNO en het SEO Economisch Onderzoek (gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam) start deze zomer onderzoek naar de vraag waarom bedrijven succesvolle interventies en maatregelen wel of niet toepassen. Dit onderzoek heeft zowel een kwantitatief deel als een kwalitatief deel en start najaar 2010.

Samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en Lifeguard zijn we gestart met een onderzoek naar de vraag wat werknemers hebben aan het aanbod van hun werkgevers op het gebied van vitaliteit. Aan dit onderzoek werken Sikkens (Akzo Nobel), SABIC Innovative Plastics en het Waterlandziekenhuis uit Purmerend mee. Alle drie bedrijven zijn aangesloten bij het Werkgeversforum.

Het delen van kennis

* Via LinkedIn nodigen wij de leden uit kennis te delen en vragen aan elkaar te stellen.

* Op www.Kroon-Plaza.nl treft u succesvolle instrumenten aan die behulpzaam zijn bij het verbeteren van de inzetbaarheid van werknemers. Leden die hun kennis aanbieden op Kroon-Plaza of daar gebruik van maken krijgen een speciale vermelding op www.kroonophetwerk.nl. Leden krijgen korting bij het gebruik van een aantal van deze instrumenten zoals de Workability Index.
* Samen met TNO, Lifeguard en andere partners gaat het Werkgeversforum de kwaliteit van het aanbod op Kroon-Plaza borgen en verbeteren. Centraal staat de Benchmark Duurzame Inzetbaarheid. Als referentiekader van de BM gelden de Kroon op het Werk genomineerden. In combinatie met op het individu gerichte instrumenten als de WAI bent u beter in staat uw verbeterpunten aan te pakken.

* Uitkomsten van `eigen' onderzoek zal het Werkgeversforum digitaal met u delen via www.werkgeversforum.nl en www.kroon-plaza.nl. Het WGf organiseert exclusieve en hoogwaardige bijeenkomsten met inspirerende sprekers, eventueel uit het buitenland. Samen met de geïnteresseerde leden zoeken we sponsors en delen de kosten van zo'n activiteit. Niet leden betalen een nader te bepalen bijdrage aan de kosten.

* De directeur van het Werkgeversforum is op afroep beschikbaar als gesprekspartner om het (door)ontwikkelen van het duurzaam inzethaarheidsbeleid tegen het licht te houden of kan helpen bij het vinden van antwoorden op specifieke (kennis)vragen van leden. Wanneer er met een vraag veel tijd gemoeid is spreken wij een kostprijs met u af. Onderdeel van het advies kan zijn dat wij behulpzaam zijn bij het vinden van een ervaringsdeskundige collega of een andere deskundige.

* Het Werkgeversforum organiseert bijeenkomsten met als titel `Spiegel je inzetbaarheidbeleid` en maakt daarbij gebruik van de opgedane ervaringen met een eerste pilot (2010). Bij voldoende deelname organiseren we olv een ervaren coach, bijeenkomsten van twee keer een dag over duurzame inzetbaarheid. Aangesloten bedrijven kunnen deelnemen tegen kostprijs. De deelnemers nemen deel namens hun organisatie en koppelen hun ervaringen op directieniveau terug. Zij bepalen met elkaar de gespreksonderwerpen.

Netwerken

* Eén keer per jaar organiseert het WGf de Kroon op het Werk prijsuitreiking. Ook hierbij werken wij samen met partners. De 14e de uitreiking van de Kroon op het Werk vindt plaats tijdens het congres `Fit to Work' van de Stichting Blik op Werk op 12 november 2010. Zo bereiken we een veel groter publiek met onze missie. Congres en uitreiking vinden plaats in de Brabanthallen te Den Bosch. Speciale aandacht is er tijdens het congres voor de Workabililty Index. Leden krijgen gratis toegang. De Amersfoortse Verzekeringen sponsort dit jaar de prijsuitreiking. Recent heeft u van ons de uitnodiging ontvangen.

* Het Werkgeversforum gaat door met de succesvolle kroontjesestafette. Meer dan 170 bedrijven deden tot nu toe mee aan de estafette. Wat is er mooier dan dat een collega waardering uitspreekt voor uw prestaties op het gebied van duurzaam inzetbaarheidbeleid. Voor leden is het zeer de moeite waard om een nieuw estafette bedrijf in de buurt te ontmoeten, evenals de bedrijven die het stokje over dragen. Zonder uitzondering ontmoet u collega's uit inspirerende bedrijven.

Graag zien wij u bij de Kroon op het Werk prijs uitreiking tijdens het congres "Fit to Work" op 12 november 2010.

Met hartelijke groet,
Wouter van Ginkel
Directeur
Werkgeversforum Kroon op het werk
Poortwachter logo