Hoefnet

marathonwagen

Nieuws

Van den Heuvel introduceert revolutionaire indoor marathonwagen

08-11-2010

Chr. Van den Heuvel & Zonen BV uit Valkenswaard introduceert tijdens haar open dagen op 12, 13 en 14 november een revolutionair nieuw model indoor marathonwagen. Henri van den Heuvel ontwikkelde dit rijtuig in nauwe samenwerking met tweevoudig Wereldbekerwinnaar en huidig Wereldkampioen vierspannen Boyd Exell uit Australië.

Met de tijd mee

De marathonwagens van Van den Heuvel hebben de afgelopen 40 jaar alle beproevingen doorstaan en de wagens worden succesvol gebruikt door professionele wedstrijdrijders over de gehele wereld. De indoor wedstrijden van de FEI World Cup zijn de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Tot op heden hebben de menners altijd met dezelfde marathonwagen gereden, die gemaakt is om vaste stevige hindernissen te overwinnen. Omdat de omstandigheden outdoor totaal verschillend zijn aan indoor heeft Van den Heuvel een speciaal model marathonwagen ontwikkeld om indoor wedstrijden te rijden.

Details

Bij dit nieuwe rijtuig is werkelijk aan alles gedacht om snelle en foutloze parcoursen af te leggen. Van den Heuvel en Exell hebben de koets tot in de kleinste details geperfectioneerd. Wat het meest opvalt aan het rijtuig, is dat de wielen scheef onder de wagen staan. De buitenmaat van de wielen is uiteraard de verplichte 1.25 meter, maar van bumper tot bumper is het rijtuig maar liefst 10 centimeter smaller. De bovenbak is lichter gebouwd en het zwaartepunt is verder omlaag gebracht d.m.v. twee zware zakassen, zodat het rijtuig ook in hoge snelheden als het ware aan de bodem plakt. De `hangruimte' voor de groom bovenop is kleiner gemaakt waardoor de groom achterop meer ruimte heeft gekregen. De treeplank is verlaagd en er is een speciale uitsparing in de stootkussens gemaakt voor de knieën van de groom. Het rijtuig is voorzien van maar liefst 3 verschillende molenremmen.

Octrooi

Van den Heuvel paste een aantal zeer innoverende en ingenieuze systemen toe op het nieuwe rijtuig. Het lichtgewicht rvs voorzweng is zeer flexibel beweegbaar gemaakt om te voorkomen dat het zweng balletjes aftikt. De achterzwengen zijn automatisch schuifbaar gemaakt zodat de bochten paardvriendelijker genomen kunnen worden. Van den Heuvel heeft op dit unieke systeem octrooi. De wielen zijn voorzien van een afgeschuind profiel waardoor er minder kans is om er een balletje af te rijden. Het rijtuig is bovendien voorzien van een nasturende achteras.

Eyecatcher

Volgens Eric Van den Heuvel wordt deze marathonkoets een absolute eyecatcher: "Het rijtuig heeft een design voorschild waardoor er een geheel nieuwe look is ontstaan. Het is een schitterend mooie en stoere koets geworden met een prachtig gestroomlijnd uiterlijk. Het is echt een `must have' voor de indoor marathonrijders!"

Productie

Van den Heuvel en Exell spendeerden vele uren aan het ontwerp van het nieuwe rijtuig. Exell vloog meerdere malen over vanuit Engeland naar Valkenswaard om de verbeteringen en verfijningen te bespreken en uit te testen. "We hebben er enorm veel tijd en energie in gestoken, maar het is het waard. Deze wagen draagt zeker bij om bovenaan de indoortop mee te rijden en zal een ware trendsetter zijn voor de toekomst," aldus Eric van den Heuvel.

Open Dagen

Chr. Van den Heuvel & Zonen, toonaangevend in de mensport, nodigen u van harte uit om o.a. deze primeur te komen aanschouwen tijdens de Open Dagen van vrijdag 12 tot en met zondag 14 november 2010 in Valkenswaard. Uiteraard kunt u hier ook genieten van het enorme aanbod aan exclusieve antieke rijtuigen en menwagens voor de recreatiemenners die Van den Heuvel in haar ruime assortiment heeft. Boyd Exell start voor het eerst met de nieuwe marathonkoets tijdens de Wereldbekerwedstrijd voor vierspannen in het Duitse Stuttgart op vrijdag 19 november 2010.