KRO

KRO's Maand van de Spiritualiteit: De Wandeling op weg naar Santiago met Midas Dekkers

Uitzenddatum: 12/11/2010

Tijdens de Maand van de Spiritualiteit (november) wandelt Hella van der Wijst met bekende Nederlanders op weg naar bedevaartsoord Santiago de Compostela. Op vrijdag 12 november ontmoet van der Wijst op deze eeuwenoude pelgrimsroute bioloog en schrijver Midas Dekkers. De eigenzinnige bioloog en scherp observator is een wandelaar in hart en nieren. Hij ziet een pelgrimstocht als dé manier om het lichaam op de achtergrond te dringen en de geest de vrije ruimte te geven.

Midas Dekkers twijfelde geen moment om op de uitnodiging van De Wandeling in te gaan. "Ik ben een katholiek jongetje. De gedachte van een bedevaart is mij niet vreemd. Het leuke van wandelen en een bedevaart is de onthechting. Als ik wil nadenken om een boek te schrijven, blijkt dat dat vervelende lichaam van mij me tegenwerkt. Dan moet mijn lichaam naar de wc of het heeft honger. Als ik mijn lichaam een eenvoudige opdracht geef, zoals lopen, heb ik van het lichaam geen last meer. En dan hebben mijn hersenen de handen vrij om na te denken." Ook deelt hij tijdens de mini-pelgrimage zijn bijzondere kijk op het pelgrimeren.

Verder vertelt hij over zijn angst voor de dood en zijn haat-liefdeverhouding met zijn katholieke achtergrond. Hoewel de bioloog al lang niet meer gelooft, spaart hij wel Mariabeeldjes en bidprentjes. "Ik heb heel veel met devotie, dat bepaalde voorwerpen, zoals Mariabeeldjes, een eigen kracht hebben. Wat mij ontroert is de oprechtheid waarmee andere mensen hun devotie uitoefenen."

Deze aflevering met Midas Dekkers is de tweede in een reeks van vier uitzendingen waarin Hella van der Wijst op weg gaat naar Santiago de Compostela met bekende Nederlanders. Eerder wandelde zij met cabaretier Javier Guzman. De komende weken gaat ze nog op pad met zangeres Wende Snijders en entertainer Hans Kazàn.

Hella van der Wijst gaat wekelijks op zoek naar inspirerende verhalen van mensen die hun hart volgen. Daarbij doorkruist ze wandelend de mooiste natuurgebieden.

Deze reeks in de Maand van de Spiritualiteit wordt full HD uitgezonden.

KRO's Maand van de Spiritualiteit: De Wandeling op weg naar Santiago, vrijdag 12 november om 18.25 uur op Nederland 2.