Tweede Kamer der Staten Generaal

Finale debatspel Derde Kamer

De Eerste Kamer en Tweede Kamer organiseren op vrijdag 12 november 2010 de finale van het debatspel van de Derde Kamer. Onder leiding van de ondervoorzitter van de Eerste Kamer, Heleen Dupuis, nemen drie scholen in de plenaire zaal van de Eerste Kamer het tegen elkaar op.

Groep 8 van de basisschool de Reiger uit Lisserbroek, groep 8 van de Openbare Basisschool De Okkernoot uit Zetten en groep 7 en 8 van de Johannes Bogermanschool uit Leeuwarden gaan de strijd met elkaar aan. Zij worden hierbij geholpen door Eerste Kamerlid Jan Laurier (GL) en Tweede Kamerlid Manja Smits (SP).

De drie finalisten zijn op basis van de originaliteit van hun stelling en de beargumentering ervan gekozen uit de vele inzendingen van basisscholen. Enkele zelfbedachte stellingen luiden: "Uitvinden moet een vak op school worden","Alle schoolboeken moeten vervangen worden door laptops", "Alle scholen moeten verplicht zonnepanelen op het dak laten plaatsen, "Kinderen mogen geen drinken en fruit meenemen dat voorverpakt is in plastic"en "Het plan om iedere dag tot 14.00 uur naar school te gaan mag niet landelijk worden ingevoerd".

Vijf jaar geleden lanceerden de Eerste- en Tweede Kamer gezamenlijk het lespakket voor leerlingen van de basisschool: de Derde Kamer der Staten-Generaal. Met dit lesprogramma - bestaande uit een leskoffer en een interactieve website www.derdekamer.nl - leren leerlingen wat parlementaire democratie inhoudt en welke rol kiezers daarin spelen. Dit jaar zijn bijna 5000 leskoffertjes door basisscholen aangevraagd.