Radboud Universiteit Nijmegen


Hoe de wortelknager blad onverteerbaar maakt voor luizen

Datum bericht: 11 november 2010

Tussen de leden van een ecosysteem bestaan verschillende wisselwerkingen. Ze eten of worden gegeten en wapenen zich daartegen, ze concurreren om voedsel, om licht, om water. Wat er in detail gebeurt bij die interacties is het onderzoeksveld van de ecogenomics. Prof. Nicole van Dam concentreert zich daarbij op planten en hun interacties met belagers. Vrijdag 12 november spreekt ze haar oratie uit als hoogleraar Ecogenomics.

`Je hebt als plant nooit één probleem. Om te beginnen sta je stil. Dan heb je het te nat, te droog, te warm, te koud... En dan komt er ook nog een kever knagen, een rups knabbelen, terwijl je wortels worden aangevallen door aaltjes en gebruikt worden als broedkamer voor larven van allerhande soorten. Als je niet kunt vluchten, moet je daar mee omgaan. Hoe doen planten dat?'

Moderne aanpak
Van Dam zet moderne grootschalige genetische en moleculaire technologieën in om een goed overzicht te krijgen van alle genen die in zo'n geval aangeschakeld worden en de genproducten die worden gevormd - genomics.

'Ook alle details van de stofwisseling kunnen we analyseren. Dat heet dan metabolomics. Ik ben vooral geÏnteresseerd in wat er in de plant gebeurt als die meerdere problemen tegelijk heeft - bijvoorbeeld droogtestress én een aanval van insecten. Nu steeds meer bestrijdingmiddelen verboden worden heeft dit niet alleen wetenschappelijke, maar ook economisch grote relevantie.'

Studie gaat ondergronds
De chemische afweer van planten is vooral onderzocht in de bovengrondse delen van planten. Van Dam wil in Nijmegen meer naar de ondergrondse afweer kijken. Dat is nog een braakliggend gebied waar gezien de eerste resultaten nog veel te ontdekken valt. Neem bijvoorbeeld het recente inzicht in de rol van aaltjes - die kleine ondergrondse wormpjes - op de afweer van de plant bovengronds. Sommige aaltjes helpen de plant bij de verdediging tegen luizen.