Waterschap Rivierenland

Verkiezingsmanifest voor provinciale statenverkiezingen maart 2011

Publicatiedatum : 11 november 2010

Brabants Landschap, Noord-Brabantse Waterschapsbond, ZLTO, Brabants Particulier Grondbezit, Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer, ANWB en Brabantse Milieufederatie hebben gezamenlijk een Verkiezingsmanifest opgesteld. In het manifest `Het Brabantse buitengebied in een metropolitane omgeving' richten wij ons tot de (toekomstige) politici en bestuurders van onze provincie. Met het oog op de verkiezingen voor Provinciale Staten op 2 maart 2011 hebben wij in het manifest enkele speerpunten op een rij gezet die wij voor de komende bestuursperiode belangrijk vinden.

Verbetering kwaliteit buitengebied

De organisaties die aan het manifest hebben bijgedragen zijn allemaal op hun eigen manier actief op het gebied van natuur, water, milieu, landbouw, recreatie en landschap in Noord-Brabant. Wij verzoeken de politieke partijen in Brabant om zich in de komende bestuursperiode actief in te zetten voor verbetering van de kwaliteit van het buitengebied. Dit is van belang omdat die kwaliteit onder druk staat. Dit is van belang voor boeren, burgers, inwoners en toeristen, die allen de kwaliteiten van het buitengebied steeds meer op waarde schatten. Daarom willen wij werken aan een toekomstbestendig buitengebied waar voor de vele functies een duurzaam perspectief lonkt.

Het manifest gaat in op de thema's ruimte, landschap, robuust watersysteem, natuur, landbouw, energietransitie en klimaat en recreatie. Met oog voor de schaarste aan financiële middelen vragen wij om creatieve oplossingen en bieden wij aan om mee te denken over de aangedragen aandachtspunten.

Water van groot belang in zowel stad als buitengebied

Om samen met alle partners in de toekomst zowel het stedelijke gebied als het buitengebied van voldoende en schoon water te kunnen voorzien, ondersteunen de Brabantse waterschappen dit verkiezingsmanifest van harte. De Brabantse waterschappen zijn vertegenwoordigd in de Noord-Brabantse Waterschapsbond (NBWB).

Speerpunten bij realiseren waterdoelen

Dijkgraaf Joseph Vos - voorzitter NBWB: "Water is onlosmakelijk verbonden met alle ruimtelijke, maatschappelijke en economische belangen in Noord-Brabant. Om de functie van water te behouden voor de stad, natuur, landbouw en recreatie, willen wij als waterschappen graag samen met alle betrokken partners de goede bestuurlijke samenwerking met de provincie voortzetten. Speerpunten bij de verwezenlijking van onze waterdoelen zijn het realiseren van de Ecologische Hoofdstuctuur en het in stand houden van de cofinanciering hiervoor, voortbouwend op de twee bestuursovereenkomsten die we in het verleden met de provincie hebben gesloten."

Aanbieding verkiezingsmanifest

Op vrijdagmorgen 12 november, voorafgaand aan de vergadering van Provinciale Staten, wordt het Verkiezingsmanifest gepresenteerd. De Commissaris van Koningin neemt als eerste het manifest in ontvangst, gevolgd door de statenleden.