Senternovem

12-11-2010 |

ELENA subsidie voor Stadsverwarming 2.0 van Stadsverwarming Purmerend

De Europese Commissie (EC) kent Stadsverwarming Purmerend BV (SVP) een subsidie toe van 1,8 miljoen euro voor de uitwerking en concretisering van het programma Stadsverwarming 2.0. Met dit programma realiseert SVP een grootschalige Energietransitie: de overstap van grijze restwarmte naar groene, hernieuwbare warmte voor 60.000 inwoners van Purmerend. De warmte wordt in toekomst opgewekt met behulp van biomassa en geothermie. SVP realiseert met de Energietransitie een CO2-reductie van 100.000 ton per jaar, onafhankelijkheid van fossiele brandstoffen en met het deelprogramma SlimNet een toekomstbestendig state of the art distributienet.

Dhr. Odermatt, directeur Stadsverwarming Purmerend SVP verhoogt de energie-efficiency van de warmtedistributie dankzij een vernieuwende aanpak die als voorbeeld kan dienen voor andere bestaande warmtenetten in Nederland en heel Noord-Europa. Met een geavanceerd netmodel is het net op onderdelen opnieuw ontworpen, met minder leidingen en kleinere diameters. Het warmtenet wordt dus op een slimme manier anders aangelegd. Bovendien wordt in plaats van staal duurzaam kunststof als leidingmateriaal gebruikt.

ELENA subsidie
Steden en regio's spelen een cruciale rol in het behalen van de Europese klimaatdoelstellingen. Vele steden hebben inmiddels plannen voor energiebesparing en duurzame energie. Veel van deze plannen bevinden zich echter nog in een conceptuele fase; daadwerkelijke implementatie blijkt moeilijk en publieke middelen zijn beperkt. Samen met de Europese Investeringsbank (EIB) heeft de EU daarom ELENA (European Local ENergy Assistance) gestart. Deze faciliteit heeft tot doel de kwaliteit van de projectvoorbereiding te verhogen, en daarmee ook de slagingskans van duurzame projecten. De subsidie is inzetbaar voor de ontwikkeling van projectplannen en wordt gefinancierd uit het Intelligent Energy for Europe II (IEE) Programma.

Stadsverwarming 2.0 is het tweede Europese duurzame energieproject dat de zogeheten ELENA subsidie krijgt toegewezen. De EIB beoordeelde het project positief. De EC heeft het gehonoreerd vanwege de voorbeeldfunctie die de Energietransitie van SVP kan hebben voor andere steden.

In de praktijk
Purmerend is na Barcelona de tweede Europese stad die een ELENA subsidie krijgt toegekend. Peter Odermatt, directeur SVP: "Daar is een gedegen proces aan voorafgegaan. We hebben intensief contact gehad met de EIB en veel inhoudelijke, technische discussies gevoerd. Wat hierbij heeft geholpen is dat onze plannen van meet af aan heel concreet waren, technisch en cijfermatig goed onderbouwd." Dat is ook precies het doel van ELENA: het daadwerkelijk implementeren van concrete, duurzame plannen.

Wilt u ook in aanmerking komen voor de ELENA technical assistance facility en heeft u concrete plannen, maak dan gebruik van de pre-propsal check van EG-Liaison en de EIB.
Er is geen sprake van een competitieve call, maar een principe van first-come first-served principe. Neem dus contact op zodra u de volgende informatie bij elkaar hebt:

* korte omschrijving van projecten/activiteiten
* planning

* omvang van kosten:

- uitvoering investeringsprogramma

- ontwikkeling investeringsprogramma

- Technische Assistentie benodigd voor investeringsprogramma

Contact
EG-Liaison
telefoon 088 - 602 52 50