Noodhulp Haïti geïntensiveerd

12/11/2010 10:22

Oxfam Novib

Cholerabestrijding hoogste prioriteit

Den Haag, 12 november 2010 - Ondanks alle getroffen maatregelen heeft de cholera uitbraak zich nu verspreid naar de hoofdstad Port-au-Prince. De orkaan Tomas die afgelopen vrijdag over Haïti raasde, zorgde voor extreme regenval. Hierdoor zijn grote delen van de stad Leogane overstroomd en is vuil, besmet water naar de lager gelegen gebieden van Port-au-Prince gestroomd. Het overgrote deel van de mogelijk besmette gevallen rond de hoofdstad woont in Cité Soleil, een arme voorstad van Port-au-Prince waar de sanitaire- en hygiënische omstandigheden slecht zijn. Voor veel hulporganisaties is de strijd tegen cholera nu de hoogste prioriteit.

SHO-voorzitter Farah Karimi:"Hulporganisaties intensiveren hun activiteiten op het gebied van water, sanitatie en voorlichting. Belangrijkste is om het risico op de uitbraak van cholera in de honderden tentenkampen beperkt te houden. De noodhulp, waaronder het opzetten van meer mobiele cholera behandelcentra, uitdelen van waterzuiveringstabletten en orale rehydratie zouten (ORS), grootschalige voorlichting op hygiënegebied en het aanleggen van voorraden medische hulpgoederen, zal de komende tijd worden geïntensiveerd. De noodhulpfase is al verlengd tot einde van dit jaar, maar gezien de huidige omstandigheden sluiten we niet uit dat deze nog langer zal duren."

De uitbraak van cholera heeft tot nu meer dan 700 mensen het leven gekost en ruim 11.000 mensen zijn besmet geraakt. Het risico op besmetting neemt snel toe gezien het vele water en de toestroom van mensen vanuit onder andere het Artibonite gebied, in het Noorden van Haïti, waar de cholera eind oktober voor het eerst uitbrak.





http://www.haitinu.nl