Gemeente Lelystad

Met straat in actie voor klimaat

Vrijdag 12 november 2010
Een zonnepaneel

Nederland staat de komende maanden in het teken van het Nationale Klimaatstraatfeest. Vanaf november 2010 t/m 31 maart 2011 kunnen de inwoners van Lelystad zich opgeven om samen met hun buren acties te bedenken om energie te besparen. Het klimaatstraatfeest is een campagne waarbij de nadruk ligt op samen met de buren veel energie te besparen.

Aanmelden

Meedoen is leuk en simpel. Via de website van het klimaatstraatfeest kan men zich vanaf half november aanmelden. Zodra de aanmelding binnen is, verschijnt er een speciale pagina van de opgegeven klimaatstraat. Daar is allerlei informatie en tips over energiebesparing te vinden. Ook is er te zien welke buren zich al hebben aangemeld. Door middel van het burenforum kan er een oproep geplaatst worden om met deze buren een gezamenlijke klimaatactie te organiseren. Op de site is voor de deelnemende straten ook te zien wat de gemeente zoal doet aan energiebesparing en welke acties er aan komen.

Straatfeest te winnen

Voor de acties die uitgevoerd worden, bepaalt een speciale feestcommissie hoeveel punten de straat verdient. Per actie kan een straat namelijk punten verdienen en daarbij geldt: hoe beter de actie voor het klimaat, hoe meer klimaatpunten. En: hoe meer buren je mee krijgt, des te meer punten je verdient. Vijfhonderd straten met de meeste klimaatpunten krijgen allemaal een klimaatstraatfeest cadeau op zaterdag 14 mei 2011. De straat die samen de meeste energie heeft bespaard, de leukste acties heeft gevoerd en dus de meeste punten heeft gespaard, krijgt een swingend superstraatfeest met een liveoptreden van een bekende artiest.

Gouden Ster-gemeente

Op de site van het Klimaatstraatfeest staat meer informatie over hoe een straat extra punten kan verdienen. Dit jaar is gemeente Lelystad een Gouden Ster-gemeente en ontvangen de deelnemers extra punten als zij mee doen. Het Nationale Klimaatstraatfeest is een initiatief van de HIER Klimaatcampagne in samenwerking met Milieu Centraal, Buurtlink.nl, Vereniging Eigen Huis, Natuurmonumenten, De Nederlandse Woonbond, de Fietsersbond, Agentschap NL, Meer met Minder.
Ja