Radboud Universiteit Nijmegen


Stadswater goede plek voor dieren en planten

Datum bericht: 11 november 2010

Goed beheerde stadswateren bieden een huis voor veel dier- en plantensoorten. Kim Vermonden onderzocht wat de bepalende factoren zijn voor dit succes. Ze promoveert later deze maand. Ze onderzocht sloten, plassen en vijvers in de nieuwbouwwijken van Nijmegen-West en Arnhem-Zuid, en was verbaasd over hoeveel ze vond in deze stadswateren.

`De gemiddelde bioloog denkt toch: in de stad is weinig te vinden. Maar de biodiversiteit van stadswateren is even rijk als die van wateren op het platteland. We vonden ook zeldzame en beschermde soorten.' `Al meer dan de helft van de wereldbevolking woont in steden, en het areaal stedelijk gebied neemt alleen maar toe. Het is goed nieuws dat de stedelijke omgeving toch een grote biodiversiteit kan herbergen', vindt haar copromotor Rob Leuven. 'Elke euro aan waterbeheer kun je maar een keer uitgeven. Het onderzoek van Vermonden laat zien dat je drie keer waar voor je geld kunt krijgen. Die stadswateren heb je toch nodig voor waterberging en veilige waterafvoer om wateroverlast te beperken. Voor hetzelfde geld kun je ze zo inrichten dat de natuur geholpen wordt. Dat ziet er dan ook nog eens veel mooier uit, met helder water en begroeide oevers. Dus de recreatieve waarde van die vijvers neemt nog eens toe ook.'

Kim Vermonden deed haar onderzoek bij het Institute for Water and Wetland Research van de Radboud Universiteit Nijmegen. Ze promoveert 25 november.