Tideway start projecten voor 25 mln Euro in Arctisch Rusland

12/11/2010 10:55

Reputatiegroep

Breda, 12 november 2010 - Tideway, de Nederlandse offshorespecialist voor de olie- en gasindustrie, start volgend jaar met het aanleggen van een erosie bescherming bij het Prirazlomnoya- olieplatform in het noorden van Rusland. De totale contractwaarde van het project bedraagt 15 miljoen Euro. De opdrachtgever is de Russische energiegigant Gazprom Neftshelf. De werkzaamheden vinden plaats ten zuidwesten van Nova Zembla, in de Barentsz Zee. Op deze locatie wordt door Tideway onder extreme omstandigheden gewerkt. De werkzaamheden zullen naar verwachting eind 2011 afgerond zijn.

Het Prirazlomnoya Project wordt vanaf begin 2011 uitgevoerd in het Arctisch gebied ten zuiden Nova Zembla. Het project houdt in het plaatsen van ongeveer 95.000 ton breuksteen om een nieuw offshoreplatform te beschermen tegen erosie. Het platform werd door J.S.C. Sevmash gebouwd voor rekening van Gazprom Neftshelf en wordt vanuit Severodvinsk gesleept naar het Prirazlomnoya-olieveld nabij Varandey in de Kara Zee (ten zuidwesten van Nova Zembla). Daar wordt het definitief op de zeebodem geïnstalleerd en door Tideway voorzien van de nodige bescherming.

Het overgrote deel van de werken wordt uitgevoerd in de zomer van 2011 met het splinternieuwe valpijpschip van Tideway, de Flintstone. Dit nieuwe high-techschip is te water gelaten op 28 april jongstleden in Singapore. Het DP2 valpijpschip Flintstone kan 20.000 ton breuksteen aan boord nemen en deze dankzij een speciale uitrusting met grote precisie plaatsen op recorddieptes van 2000m. Het schip is gebouwd onder ijsklasse, dat grote flexibiliteit waarborgt bij inzet in Arctische wateren. Naast deze twee werken zijn de gesprekken ondertussen in volle gang voor verschillende andere projecten die in de loop van de volgende jaren zullen moeten worden uitgevoerd.

Naast het Prirazlomnoya Project, heeft Tideway dit jaar ook meegewerkt aan de installatie van gasleidingen over de Baydaratskaya Bay, bij Yamal Island (letterlijk vertaald: einde van de wereld). Daar liggen de grootste gasreserves van de wereld. Dit project omvatte de levering en plaatsing van 100,000 ton stenen in een record tempo van enkele weken. Baydaratskaya Bay is 180 km lang en 78 km breed. Het wateroppervlak is slechts vier maanden per jaar bevaarbaar. In de korte zomer is de temperatuur er 5-6 graden, de overige tijd van het jaar is het gebied dichtgevroren. Waar eerst de traditionele aanpak van gaswinning belangrijk was (via land), ligt de focus voor de komende jaren op de gasvelden in en rond de zee. Nederland is voor zeven procent afhankelijk van gas uit Rusland. Tideway maakt deel uit van de Project Delta Group, een stichting waarin het ministerie van Economische Zaken en twintig bedrijven en instellingen zitten die zich richten op verdere economische samenwerking met Rusland. De belangrijkste partner aan Russische zijde is het gasbedrijf Gazprom. Het gebied bij Yamal Island leent zich uitstekend voor de expertise van Nederlandse concerns in de Delta Project Group. De bedrijven hebben ruime ervaring en expertise om de Russen bij te staan bij gaswinning in en rond de zee.

Over Tideway

Met haar moederconcern, de Belgische bagger- en milieugroep Dredging, Environmental and Marine Engineering (DEME), ondersteunt Tideway de grote energiemaatschappijen in de zoektocht naar meer en alternatieve energiebronnen. Tideway richt zich op de olie- en gasindustrie met het maken van aanlandingen (pijpleidinginstallatie, grondwerk op ondiep water, civieltechnisch werk, overgang land-water), van olie- en gaspijpleidingen (landfalls), pre-sweeping, (diepwater)baggeren, sleuven graven, steen- en zandstorten en overige interventiewerkzaamheden in en op het zeebed. Bij Tideway werken ruim 200 mensen.