CDA


Sabine Uitslag: Geef vrijwilligers de vrijheid
vrijdag 12 november 2010

CDA-kamerlid Sabine Uitslag heeft tijdens de begrotingsbehandeling van VWS een dringende oproep gedaan aan de staatssecretaris om vrijwilligers meer ruimte te geven in de zorg. In de zorg zijn duizenden vrijwilligers actief, maar die zitten vaak in een dwangbuis van regelgeving over wat zij wel en niet mogen. "Iemand die zijn partner thuis nog naar het toilet hielp, mag dat opeens niet meer als de partner in een verpleeghuis zit. Hetzelfde geldt voor helpen met eten, of een wandeling maken. Maar voor een warme, humane zorg, waarin de mens centraal staat, moeten we echt anders gaan denken", aldus Uitslag. Het CDA daagt staatssecretaris Veldhuijzen van Zanten dan ook uit om barrières voor de inzet van vrijwilligers weg te nemen. Willen we een houdbare gezondheidszorg houden, dan zullen de vrijwilligers de ruimte moeten krijgen in de zorginstellingen. "De professionals moeten niet alleen zorgen vóór, maar ook zorgen mét. Binnenkort komen wij met meer plannen over dit belangrijke onderwerp."

In de begroting vroeg de CDAâster aan Veldhuijzen van Zanten hoe het staat met de praktische afschaffing van tijdschrijven in de langdurige zorg. Dit minuten-schrijven is door een motie van het CDA eerder al op papier afgeschaft, maar dat blijkt in sommige gevallen niet in de praktijk gebracht. Uitslag: "Administratie houdt de verzorgende af van waar hij of zij mee bezig zou willen zijn; verzorgen! Er moet dus snel een praktische gevolg aan dit besluit gegeven worden."

De staatssecretaris heeft in het debat ook aan Sabine Uitslag toegezegd, te gaan kijken naar de rompslomp rond het aanvragen van AWBZ-zorg. Het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ), dat nu alle aanvragen behandelt, zou wat het CDA betreft minder taken moeten hebben. "Het is een bureaucratisch monster", zegt Uitslag, "terwijl het grootste deel van de aanvragen om herindicatie gaat. Iemand met het syndroom van Down, heeft dat een jaar later echter ook nog wel, dus waarom dan het hele CIZ weer in stelling brengen?" Volgens haar kunnen andere zorgverleners die herindicaties voor hun rekening nemen. "Het vertrouwen van mensen in het CIZ is vaak ver te zoeken, daarom moet er nu echt iets veranderen. Een onafhankelijke indicatie is belangrijk, maar het moet niet te gek worden."