Ministerie van Buitenlandse Zaken

initiatieven winnen prijzen bij G20

Nederlandse initiatieven winnen prijzen bij G20

Nieuwsbericht | 12 november 2010

Het Medical Credit Fund uit Amsterdam heeft vandaag in Seoul tijdens de G20 uit handen van President Obama een prijs overhandigd gekregen. MCF behoort tot de drie beste inzendingen bij de SME Challenge van de G20, een competitie voor de beste vernieuwende financiële ideeën om middelgrote en kleine bedrijven in ontwikkelingslanden te stimuleren.

Staatsecretaris Ben Knapen: "Het is geweldig dat het Medical Credit Fund deze prijs heeft gekregen. Het MCF, mede met steun van Ontwikkelingssamenwerking ontwikkeld, stimuleert op innovatieve wijze ondernemers in de gezondheidszorg in ontwikkelingslanden. Een goed werkende financiële sector in die landen is cruciaal voor economische groei en zelfredzaamheid. Deze prijs bewijst dat Nederland voorop loopt bij het zoeken naar innovatieve oplossingen voor de private sector in ontwikkelingslanden."

Uit de 344 inzendingen afkomstig uit meer dan 75 landen zijn 14 winnaars geselecteerd. Daarbij zitten twee door het ministerie (mede) gefinancierde organisaties, alsmede 5 door de De Nederlandse Financierings-Maatschappij voor Ontwikkelingslanden (FMO) ondersteunde organisaties. Het Amsterdamse Medical Credit Fund, dat is ontwikkeld door Pharm Access, is een kredietfonds voor kleine ondernemers, zoals artsen en apothekers. Met behulp van MCF kunnen zij verder investeren in hun praktijk, hun diensten uitbreiden en een kwaliteitsslag maken. Ook het Business in Developoment (BiD) netwerk behoort tot de 14 winnaars. Zij gaan een Multi Community Webplatform opzetten om ondernemers, investeerders en begeleiders samen te brengen. Het idee is dat de winnaars met het aan de prijs verbonden geldbedrag de kans zullen krijgen om hun programma verder op te schalen.