Gemeente Amsterdam, stadsdeel Oost


Duurzaam watertappunt in Oosterpark

Persbericht

12 november 2010
Vanaf 11 november 2010, op de Dag van de Duurzaamheid, is stadsdeel Oost weer een beetje duurzamer geworden. Bezoekers van het Oosterpark hoeven vanaf nu geen flesjes bronwater meer mee te nemen om opkomende dorst te lessen, maar kunnen vers en veilig drinkwater tappen bij een speciale kraan. De kraan is te vinden bij de ingang van het park naast het OLVG, nabij het Slavernijmonument.

Foto: Nevin Özütok bij het watertappunt Nevin Özütok, stadsdeelwethouder Duurzaamheid, probeerde de kraan vandaag als eerste. 'Het is lekker Amsterdams drinkwater, een prima alternatief voor bronwater uit plastic flesjes. Flesjes bronwater zijn nogal belastend voor het milieu. Denk maar aan de productie van het plastic en het transport van de flesjes - die vaak uit het buitenland komen - naar de winkel. Als iedereen die het park bezoekt voortaan zijn drinkflesje bij deze kraan komt bijvullen in plaats van een nieuw flesje te kopen, zijn we weer een stapje verder in de richting van een duurzame leefomgeving.'

Proef

De kraan in het Oosterpark staat er op proef. Als de kraan goed gebruikt wordt en zich geen grote problemen voordoen bij het onderhoud, wil het stadsdeel op meer plaatsen in Oost een dergelijk watertappunt plaatsen.

Duurzaam wonen en werken in Oost

De installatie van het watertappunt is een voorbeeld van hoe het stadsdeel niet alleen met grotere projecten maar ook met relatief eenvoudige lokale maatregelen bijdraagt aan een duurzame wereld. Een belangrijke milieudoelstelling van stadsdeel Oost is de uitstoot van CO2 vóór 2025 te helpen terugdringen met 40%. Dat is een grote opgave, maar alle kleine beetjes helpen, ook als het om initiatieven op lokaal niveau gaat. Daarom stimuleert het stadsdeel bewoners en ondernemers om daar waar ze kunnen het milieu te sparen en ondersteunt het hen hierbij. De installatie van het watertappunt in het Oosterpark is hier een voorbeeld van.

Andere voorbeelden zijn de subsidieregelingen voor zonne-energie en groene daken, de organisatie van een Energiemarkt voor woningeigenaren en het ondersteunen van bewoners die initiatieven ontplooien op het gebied van duurzaamheid. De stadsdeelorganisatie geeft zelf het goede voorbeeld door te streven naar klimaatneutrale eigen gebouwen, 100% duurzame inkoop en een duurzaam wagenpark. Bij gebiedsontwikkelingen in het stadsdeel wordt gezocht naar duurzame energievoorzieningen.
---