Fonds Gehandicaptensport onthult eerste Paralympische Wall of Fame

12/11/2010 11:17

Gehandicaptensport Nederland

Bunnik, 12 november 2010 - Tijdens het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport is de paralympische Wall of Fame symbolisch aangeboden door Fonds Gehandicaptensport aan NOC-NSF. Dit is het eerste permanente eerbetoon aan paralympische sporters, die de afgelopen 50 jaar goud hebben behaald tijdens de Paralympische Spelen. Op grote doeken staan alle namen van sporters benoemd. Fonds Gehandicaptensport hoopt dat de vermelding van sporters van de Paralympische Wall of Fame in de toekomst geïntegreerd wordt met de al bestaande Olymische Wall of Fame. Het gala was een groot succes en bracht in totaal 1.435.000 euro op voor de gehandicaptensport.

Fonds Gehandicaptensport is bijzonder trots dat de eerste gouden medaillewinnares voor Nederland aanwezig was tijdens het gala. Dit is mevrouw Delphine van Opdorp - Ariens Kappers, zij heeft tijdens de zomerspelen in Rome (1960) maar liefst 3 gouden medailles behaald. Ook rolstoeltennisster Esther Vergeer was aanwezig als gast, al tien jaar is zij ongeslagen en in 2008 haalde zij goud in Beijing. Mevrouw van Opdorp geeft aan dat zij in de afgelopen 50 jaar nog nooit is benaderd om te vertellen over haar behaalde successen. Zij is daarom enorm vereerd dat er op deze wijze aandacht wordt besteed aan de prestaties van toen en de ontwikkelingen die de gehandicaptensport heeft doorgemaakt. Mevrouw van Opdorp: "Eindelijk wordt het als vanzelfsprekend gezien dat ook mensen met een beperking kunnen en zelfs moeten sporten. En dat daar gerichte aanpassingen voor worden getroffen. Dat was in onze tijd nauwelijks aan de orde."

Het Nationaal Gala voor de Gehandicaptensport, dat dit jaar voor het vierde jaar werd georganiseerd op het heilige gras van het Olympisch Stadion in Amsterdam, bracht het fantastische bedrag van 1.435.000 euro op. De veiling werd verricht door niemand minder dan Jop Ubbens van Christie's. Prachtige veilingitems waaronder de racefiets Robert Gesink kwamen onder de hamer. Voor het mooie bedrag van 11.000 euro heeft dit collector's item een nieuwe eigenaar gekregen. Hoogtepunt van de avond was het optreden van Laura Jansen, die voor de gehandicaptensport graag tijd vrijmaakte in haar drukke toerschema. Het gala kreeg extra glans door aanwezigheid van veel bekende Nederlanders die de gehandicaptensport een warm hart toe dragen. Onder de aanwezigen waren o.a. Erica Terpstra, Bert van Marwijk, Uri Coronel, Erik Dekker, Nelli Cooman, Teun de Nooijer, Richard Krajicek, Nicoline Sauerbreij, Barbara de Loor en Marc de Hond.

Voor het gala zijn ruim 500 gasten uitgenodigd door zakelijke sponsors en door Fonds Gehandicaptensport. "Het bedrijfsleven is inmiddels ook doordrongen van het feit dat onze samenleving er veel baat bij heeft als gehandicapten, dankzij sport, hun leven zo zelfstandig mogelijk kunnen leven", aldus Uri Coronel, voorzitter 1 % FairShare(R) van Fonds Gehandicaptensport. Landelijke sportsponsors besteden met ! % FairShare(R) 1 % bovenop hun sportsponsoringbudget aan de gehandicaptensport. Dit vanuit de gedachte dat 1 % van heel sportend Nederland ook daadwerkelijk gehandicapt is.

Naast de fondsenwervende activiteiten op de zakelijke markt ontvangt Fonds Gehandicaptensport steun van een fantastische achterban van particuliere collectanten, donateurs en vrijwilligers die zich al 35 jaar inzetten om de gehandicaptensport toegankelijk te maken. Zo vindt eind maart 2011 de landelijke collecte plaats, waarbij duizenden collectanten de straat op gaan om zoveel mogelijk mensen met een handicap op ieder niveau te kunnen laten sporten.





http://www.fondsgehandicaptensport.nl