Rijksoverheid


Economie maakt pas op de plaats

Nieuwsbericht | 12-11-2010

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal niet verder gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. In vergelijking met een jaar geleden bedraagt de economische groei nog 1,8%. Het aantal banen groeide in het derde kwartaal met 8 duizend ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek 12 november 2010 publiceerde.

Export blijft toenemen

De export blijft ook in het derde kwartaal toenemen, zij het minder uitbundig dan in de kwartalen daarvoor. Ook de consumentenbestedingen blijven voorzichtig toenemen. Met name dalende bedrijfsinvesteringen zorgen voor een rem op de groei, al namen de investeringen in machines en computers wel toe.

Toename aantal banen

Minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie is verheugd over de toename van het aantal banen. "Het economisch herstel wordt voor mensen pas echt voelbaar wanneer er weer perspectief op werk ontstaat. Wel kan onze economie nog sterker dan nu profiteren van de economische groei elders in de wereld. Het is dan ook de kunst om werk te maken van onze concurrentiekracht en ondernemers de ruimte te geven om weer te investeren. Dit zie ik als een van mijn belangrijkste opgave in deze kabinetsperiode", aldus Verhagen.

Kwetsbaar

Verhagen merkt op dat de cijfers van het CBS niet meevallen. "We hadden toch wel gerekend op een kleine plus in het derde kwartaal, net als in Duitsland en Frankrijk. Daar komt nog bij dat ik een aantal zorgwekkende ontwikkelingen op de Europese financiële markten zie. De situatie rond Ierland laat zien dat het economisch herstel ook de komende tijd kwetsbaar blijft. Dit kan een weerslag hebben op de kredietverlening aan bedrijven".

Afzender


* Ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie