Stichting Aids Fonds

Wereld Aids Conferentie Wenen

Aids Fonds feliciteert het Nederlandse Medical Credit Fund

12-11-2010

Partner ontvangt op G-20 top prijs uit handen van president Obama Het Aids Fonds feliciteert het Nederlandse Medical Credit Fund met het winnen van de G-20 publiekprijs. De prijs is door President Obama van de VS uitgereikt aan Onno Schellekens, directeur van het Medical Credit Fund. Het gebeurde tijdens de G-20 top in Zuid-Korea. Het Medical Credit Fund is uitgenodigd om hun innovatieve financieringsmodel te presenteren op de topconferentie.

Betaalbare leningen voor dokters en klinieken
Het Medical Credit Fund verzorgt betaalbare leningen voor dokters en klinieken in Afrika ter verbetering van de kwaliteit van de gezondheidszorg. Private klinieken in Afrika zijn verantwoordelijk voor ongeveer de helft van alle zorgverlening, maar hebben grote moeite om aan leningen te komen. Het Medical Credit Fund, opgericht in 2009 en gemanaged door de Nederlandse non-profit organisatie PharmAccess, biedt leningen aan onder de marktrente en verschaft bovendien technische assistentie ter verbetering van de kwaliteit van de zorg.

Prinses Máxima
Voor de succesvolle aanpak van stichting Medical Credit Fund bestaat in binnen- en buitenland veel belangstelling. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima bezocht bij voorbeeld in april nog het MCF-programma in Tanzania als speciaal afgezant van VN-Secretaris-Generaal Ban Ki-Moon.

Het Aids Fonds en het Medical Credit Fund
Het Aids Fonds is samen met De Grote Onderneming, het platform van bedrijven tegen aids, partner van het Medical Credit Fund. Zowel Aids Fonds als De Grote Onderneming stimuleren dat er gedoneerd wordt aan het Medical Credit Fund. Zo is deze zomer 720.000 euro bijeengebracht door de gasten van het AmsterdamDiner , het jaarlijkse aidsbenefiet van De Grote Onderneming. Ton Coenen, directeur van het Aids Fonds, zit in de Raad van Toezicht van het Medical Credit Fund.

Belang van de prijs
De competitie is ingesteld om s werelds beste publiek-private samenwerkingsverbanden voor de verbetering van kapitaalverschaffing aan het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) te identificeren. Een jury van acht prominente deskundigen selecteerde 14 winnende organisaties uit meer dan 350 inzendingen uit 75 landen. Vervolgens mocht het publiek op het internet stemmen en bepalen welke drie organisaties zich de meest vernieuwende wereldwijde ontwikkelingsorganisatie mogen noemen. Het Medical Credit Fund ontving deze Peoples Choice Award samen met een Duitse en een Amerikaanse organisatie.
Op de G20-top is door de Verenigde Staten, Canada, Korea en Inter-American Development Bank al een bedrag van ruim 500 miljoen dollar ter beschikking gesteld om de prijswinnaars en soortgelijke initiatieven financieel te ondersteunen.

Nog meer betaalbare leningen
Onno Schellekens, voorzitter van het Fonds, vertelt: 'De toegezegde financiering door de G-20 is een enorme doorbraak voor het Medical Credit Fund. We kunnen nu veel meer betaalbare leningen bieden aan kleine en middelgrote klinieken en zo ook de kwaliteit van de gezondheidszorg verbeteren. Dat realiseren we door kredietverstrekking te koppelen aan de introductie en naleving van kwaliteitsnormen.'

Twitter icoon Facebook icoon Hyves icoon LinkedIn icoon