Prijs voor scriptie over duurzame verwerking van dierlijk afval

12/11/2010 12:10

Open Universiteit

Eugenie van der Harst-Wintraecken heeft met haar scriptie 'Met dierlijk afval de boer op.

Vergelijking van de duurzaamheid van verwerkingsmethoden voor dierlijk afval' de Scriptieprijs 2010 van de faculteit Natuurwetenschappen van de Open Universiteit gewonnen. De prijs wordt op zaterdag 13 november uitgereikt tijdens het NW-symposium in Eindhoven. Eugenie van der Harst is inmiddels cum laude afgestudeerd aan de masteropleiding Milieu-natuurwetenschappen van de Open Universiteit.

Leven lang leren

Eugenie van der Harst-Wintraecken (Bunde, 1961) is een echte 'life-long-learner'. Na opleidingen tot chemisch analist, informatie-analist en bachelor wiskunde, is ze vanuit het buitenland (Zweden, Mexico, USA) de masteropleiding Milieunatuurwetenschappen aan de Open Universiteit gaan volgen. Terug in Nederland vond ze snel een plek voor haar afstudeeronderzoek. Volgens de scriptiejury blijkt uit het onderzoeksverslag een zelfstandige en gestructureerde werkwijze, die het verslag ondanks de grote hoeveelheid gegevens en aspecten overzichtelijk en goed leesbaar maakt. Uit het juryrapport: 'Met dit onderzoek heeft Eugenie inzichtelijk gemaakt hoe bij het zoeken naar duurzame alternatieven op een wetenschappelijk verantwoorde wijze afwegingen te maken zijn.'

Conclusies scriptie

Dierlijk afval bevat hoogwaardige verbindingen zoals eiwitten en vetten. Verwerking tot veevoer is echter sinds 2002 in de Europese Unie verboden. Sindsdien belandt veel dierlijk afval in het verbrandingscircuit, maar andere verwerkingsmethoden zijn ook toegestaan. De vraag is wat de duurzaamheid van de verschillende verwerkingsmethoden voor eiwitrijk dierlijk afval is, uitgedrukt in milieubelasting. Eugenie van der Harst onderzocht de impact van verbranden (met energieterugwinning), vergisten tot biogas en digestaat (kunstmestvervanger) en verwerken tot voer voor huisdieren. Haar conclusie was dat emissies bij alle drie verwerkingsmethoden vermeden worden door het afval in te zetten ter vervanging van energie, kunstmest of voer; de soort vermeden emissies verschillen wel sterk per verwerkingsmethode. Uit de vergelijking van de verwerkingsmethoden komt geen methode naar voren die het qua milieurendement het beste doet.





http://www.ou.nl