Rijksvoorlichtingsdienst

Twee miljoen Europees geld voor dierenwelzijn

Er komt 2 miljoen euro Europees geld vrij voor twee regelingen die het dierenwelzijn verbeteren. Eén regeling vergoedt extra kosten die boeren maken voor de verbetering van dierenwelzijn om in aanmerking te komen voor een certificaat. De andere regeling subsidieert maatregelen die het welzijn van kippen en varkens verbeteren. Staatssecretaris Bleker van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie moedigt de sector aan: 'Het is ontzettend belangrijk dat ondernemers hun maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen en investeren in een duurzame veehouderij. Daarbij kan ik af en toe een handje helpen.' Deze subsidieregelingen dragen bij aan het doel dat in 2023 alle veehouders met respect voor mens, dier en milieu produceren.

Er bestaan certificaten/logo's op producten die aangeven dat vlees diervriendelijker is geproduceerd. Dat geldt bijvoorbeeld voor het Beter Leven Kenmerk van de Dierenbescherming. Boeren die kippen, varkens of koeien houden, moeten voldoen aan de regels van het certificaat en dat kost vaak meer geld. Er komt regeling voor een tegemoetkoming voor de extra kosten van diervriendelijk produceren. Het gaat daarbij om de vleeskuikens, leghennen, vleeskalveren, vleesrunderen en varkens.

Boeren die geen certificaat willen hebben, maar wel diervriendelijke maatregelen nemen, kunnen bepaalde kosten daarvan terugkrijgen. Dat geldt bijvoorbeeld voor varkenshouders die in hun stallen meer en beter afleidingsmateriaal plaatsen dan op dit moment gebruikelijk is. Het gaat dan bijvoorbeeld om meer stro of speelmateriaal zoals touwen.

Vleeskuikens hebben tijdens hun groei soms last van zweren onder de poten waardoor ze niet meer goed kunnen staan of lopen. Dit probleem kan worden voorkomen door bijvoorbeeld droger strooisel op de vloer te hebben of de temperatuur in de stal hoger in te stellen. Hierdoor verbetert het welzijn van deze kuikens. De extra kosten kunnen voor een deel gesubsidieerd worden.

Vorig jaar hebben verschillende partijen in het Convenant Marktontwikkeling Verduurzaming Dierlijke Producten met elkaar afgesproken dat de omzet van diervriendelijk geproduceerde producten elk jaar met 15% moet stijgen. Met deze steuntjes in de rug kan volgend jaar nog meer vlees een keurmerk krijgen of diervriendelijker worden geproduceerd.

De subsidieregelingen gaan op 1 januari 2011 in. Boeren kunnen óf van de certificeringregeling óf van de dierenwelzijnregeling gebruik maken. Boeren kunnen deze subsidies eenvoudig aanvragen vanaf april 2011 via hun jaarlijks terugkerende 'gecombineerde opgave' bij de Dienst Regelingen.

Noot voor redacties (

RVD Mediafeed