Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut

Zeer nat en zacht weekeinde
12 november 2010 - Komend weekeinde valt er veel regen. Vooral in de zuidelijke helft van het land regent het langdurig en intensief. Op verschillende plaatsen komen er enige tientallen milllimeters bij. Onze zuiderburen krijgen de meeste regen. Oorzaak is een gebied met intensieve regen dat in onze omgeving blijft hangen. Daarbij komt ons land in zeer zachte lucht, waarin de temperaturen in het zuiden tot ongeveer 14 graden oplopen.
Het KNMI weermodel HIRLAM berekent voor dit weekeinde veel regen voor in de zuidelijke helft en België (Bron: KNMI)
Het KNMI weermodel HIRLAM berekent voor dit weekeinde veel regen voor in de zuidelijke helft en België (Bron: KNMI)
Europese waarschuwingen op www.meteoalarm.eu en onder Verder Lezen.

De wind neemt verder af en dit weekeinde waait het een stuk minder dan de afgelopen dagen. Donderdag en vrijdag was het in ons land onstuimig weer Aan zee stond een stormachtige wind, windkracht 8 met windstoten van 80 tot 90 km/uur, meer landinwaarts in de kustprovincies was de wind krachtig tot hard. In het noordelijk en noordwestelijk kustgebied, waar de wind soms stormkracht bereikte, zijn windstoten gemeten van ongeveer 110 km/uur.

Stormachtig weer met een uurgemiddelde van windkracht 8 of meer en komt gewoonlijk een aantal malen per jaar voor (zie onder Verder Lezen- kaartjes van Nederland onder meer met gemeten windsnelheden).

Veel regen
Na het onstuimige weer richt de aandacht van de meteorologen zich de komende dagen op de regen. Intensieve regen kan leiden tot wateroverlast op wegen en aquaplaning (watergladheid). Vooral op wegen waar het water langzaam wegloopt levert dat gevaar op voor het verkeer. Tijdens hevige regen kan het zicht vooral bij hoge rijsnelheid flink teruglopen, op de weg in combinatie met opspattend water tot minder dan 100 meter, vergelijkbaar met dichte mist.

Uit de statistieken van het KNMI blijkt dat een willekeurige plek in ons land eens in de 100 jaar binnen 24 uur een hoeveelheid krijgt van minstens 73 tot 90 mm en binnen 48 uur minstens 86 tot 105 mm. Ook voor geringere hoeveelheden is de herhalingstijd bepaald. Een willekeurige plaats in ons land krijgt gemiddeld vijf keer per jaar minstens 20 en 24 mm binnen een etmaal. Een etmaalsom van minstens 26 tot 32 mm komt ongeveer twee keer per jaar voor en eens per tien jaar valt er minstens 50 tot 62 mm op een dag.

Zeer zachte lucht

Eerste uitgave: 09-11-10