Gemeente Dongen

Begroting 2011

Publicatiedatum: 12-11-2010

De gemeenteraad van Dongen heeft op donderdag 11 november 2010 de programmabegroting 2011 vastgesteld. VVD, SP, CDA, DP, VPD stemden voor; PvdA tegen.

Generieke korting op subsidie
Raadsbreed werd een amendement aangenomen waarin staat dat géén van de sociaal-culturele instellingen en verenigingen volgend jaar meer dan 10% moet inleveren op de gemeentelijke subsidie. De extra kosten ( 41.000,-) worden onttrokken aan de post onvoorzien. Hoe de korting op subsidies concreet moet worden ingevuld voor de meerjarenbegroting (2012-2014) komt komend voorjaar aan de orde. Dan heeft in de gemeenteraad het takendebat plaats.

Moties / amendementen
Bij de begrotingsbehandeling werden 9 moties verworpen. Vijf werden er aangenomen:

1) BCF-contracten toevoegen aan onderwerpenlijst takendebat;
2) Wegverbinding Dongen - Oosterhout toevoegen aan lijst met politiek/bestuurlijke speerpunten voor 2011; 3) In stand houden van activiteiten voor terugdringen van niet-gebruik minimaregelingen; 4) Tijdens het takendebat een fundamentele discussie voeren over rol van wijk- en dorpsraden en pas daarna besluitnemen over het al dan niet ondersteunen van de raden; 5) Met betrokken partners een gemeenschappelijke visie ontwikkelen voor de versterking van de regio Midden-Brabant in ruimtelijk, economisch en sociaal opzicht, met daarbij speciale aandacht voor de 'kanteling' van publieke naar private verantwoordelijkheid
Eén motie (de generieke korting op subsidie voor alle verenigingen en instellingen) werd veranderd in een amendement en aangenomen. Eén amendement werd verworpen en één ingetrokken. Er waren drie organisaties die gebruik maakten van het spreekrecht: het Oranje Comité, Theek 5 en de stichting DonckHuys.

Takendebat
De raad sprak nadrukkelijk de behoefte uit om de voorbereiding op het takendebat zo te organiseren, dat iedereen (inwoners, instellingen, organisaties, raad) er vooraf over kan mee praten. Per fractie wordt hiertoe een voorstel op papier gezet.

Noodzaak
Alle partijen waren het er over eens dat er een noodzaak is tot bezuinigen. Het begrotingstekort van de gemeente Dongen loopt op van 1 miljoen in 2011, naar 3 miljoen in 2014. Een derde deel van de bezuinigingen komt voort uit ingrepen in de gemeentelijke organisatie. Ook op het gebied van Wmo en subsidies is sprake van versobering van beleid.

Geen lastenverzwaring
Zoals afgesproken in het coalitieakkoord leiden de bezuinigingen niet tot een lastenverzwaring voor de Dongense burgers. Er wordt volstaan met een prijsinflatiecorrectie van 2%, ook bij de OZB. Andere financiële uitgangspunten: de reservepositie op niveau brengen, eenmalige uitgaven financieren met eenmalige middelen, taakstellende richtinggevende bezuinigingsopdrachten.
Een andere pijler onder de begroting is een sociaal rechtvaardig beleid. In de ogen van het college is Dongen een gemeenschap met een sterke sociale structuur, met gemeenschapszin, waarin mensen zelfredzaam zijn, zorgzaam voor de ander, waarin het gemeentelijk sociaal beleid erop is gericht dat iedereen kan deelnemen aan die samenleving.

Programmabegroting
Klik HIER om de complete Programmabegroting 2011-2014 te lezen.