UMC Groningen

Samenwerking radiotherapie UMCG en Scheper Ziekenhuis

12 november 2010

Vanaf 2012 ook bestraling van kankerpatiënten in Emmen

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) en het Scheper Ziekenhuis gaan de bestaande samenwerking op het gebied van radiotherapie uitbreiden met de bouw van een bestralingsfaciliteit in Emmen. Nu moeten kankerpatiënten uit zuidoost Drenthe en de regio Stadskanaal voor een bestraling nog afreizen naar Groningen. Vanaf 2012 kunnen patiënten hiervoor ook terecht in de satellietvestiging van het UMCG in het Scheper Ziekenhuis in Emmen.

Radiotherapeuten van het UMCG houden nu al wekelijks spreekuur voor patiënten in het Scheper Ziekenhuis ter voorbereiding op hun bestraling. Ook hebben zij regelmatig patiëntoverleg met specialisten van het ziekenhuis in Emmen. De bestraling zelf vindt vervolgens plaats in Groningen. Gedurende 1 tot 6 weken moeten patiënten dan dagelijks meerdere uren reizen voor hun bestraling. De reistijd maakt de soms toch al zware behandeling dan extra belastend.

In het nieuwe radiotherapiecentrum gaan radiotherapeuten, laboranten en medewerkers zorgadministratie en patiëntenservice van het UMCG dagelijks radiotherapeutische zorg aan patiënten bieden. Het centrum biedt plaats aan twee bestralingstoestellen, waarmee jaarlijks ongeveer 500 patiënten zullen worden behandeld.

Met de samenwerking spelen het UMCG en het Scheper Ziekenhuis in op de toenemende vraag naar radiotherapie in Noord-Nederland. Het UMCG beschikt over zeven bestralingstoestellen, waarmee jaarlijks zo'n 3.600 patiënten worden bestraald. Met de twee extra toestellen in Emmen wordt voorzien in de benodigde extra capaciteit, waardoor meer patiënten dichtbij huis behandeld kunnen worden.

Op 12 november vindt de feestelijke start van de nieuwbouw van `de Springplank' plaats, het gebouw waarin het radiotherapiecentrum wordt gehuisvest.