Openbaar Ministerie

Vijf verdachten aangehouden in onderzoek naar malafide financieel bemiddelingsbureau

12 november 2010 - Functioneel Parket

De FIOD heeft maandag 8 november een 49-jarige man uit Enschede, een 57-jarige man uit Almere, een 61 jarige man uit Franeker, een 39-jarige vrouw uit Enschede en een 47-jarige vrouw uit Purmerend aangehouden in een onderzoek van het Functioneel Parket naar oplichting, witwassen, valsheid in geschrift en faillissementsfraude. De mannen en de 39-jarige vrouw gaven tussen 2005 en 2009 leiding aan een financieel bemiddelingsbureau uit Rotterdam. Het bedrijf ging in september 2009 failliet. De 49-jarige verdachte is door de rechter-commissaris in Rotterdam voor 14 dagen in bewaring gesteld.

Het financieel bemiddelingsbureau benaderde tussen 2005 en 2009 mensen om hun hypotheek over te laten sluiten. Hierbij verstrekten de verdachten vermoedelijk onjuiste en misleidende informatie. Tientallen cliënten besloten op het aanbod van het bemiddelingsbureau in te gaan en legden samen voor bijna vijf miljoen euro in. Hen was beloofd dat het geld zou worden gespaard, belegd en maandelijks zou er een bedrag ter aflossing van de hypotheek uitgekeerd worden. Het vermoeden is dat het merendeel van de bijna vijf miljoen euro aan ingelegde gelden, anders is besteed dan beloofd. Het geld is vermoedelijk op gegaan aan kosten voor bedrijfsvoering en privé-uitgaven.

Doorzoeking
De FIOD heeft in Purmerend samen met de politie Gooi- en Vechtstreek de woning van de 47-jarige vrouwelijke verdachte doorzocht. Zij is de echtgenote van de 49-jarige verdachte uit Enschede. Er is beslag gelegd op administratie, goederen en bankrekeningen. De politie Gooi- en Vechtstreek doet financieel onderzoek naar aanleiding van het strafrechtelijk onderzoek van Parket Amsterdam naar oplichting, witwassen en valsheid in geschrift. De politie Gooi- en Vechtstreek hoopt in samenwerking met de FIOD door middel van deze inbeslagnemingen nog gelden af te kunnen nemen van de verdachten ten gunste van de slachtoffers.

Het onderzoek startte na aangiftes van de AFM en de Nederlandsche Bank in het laatste kwartaal van 2009.