Politie Rotterdam Rijnmond



MAN OMGEKOMEN NA KAPSEIZEN SLEEPBOOT; KAPITEIN VERMIST

Waterweg-Noord Zeehavenpolitie

Datum publicatie: 12-11-2010 10:22

HOEK VAN HOLLAND - Bij een ongeval met een sleepboot in de Berghaven is de machinist uit Polen, om het leven gekomen. Hij werd op het strand van 's Gravenzande aangetroffen. De kapitein, een man uit België, wordt nog vermist. De hulpverlenende diensten zijn met een grote bergingsactie bezig.

De sleepboot belandde rond vier uur in zwaar weer en kapseizde. Drie van hen konden donderdagmiddag al uit het water worden gehaald. De 19-jarige Rotterdammer, een 37-jarige man uit Hippolytushoef en een 37-jarige Pool zijn met onder meer onderkoelingsverschijnselen overgebracht naar een ziekenhuis. Twee opvarenden, de kapitein en machinist, waren vermist.

Tijdens de reddingsactie gisteren rukten hulpverleningsorganisaties massaal uit naar de Berghaven. Hierbij zijn duikers, (reddings)boten, een vliegtuig en een helikopter ingezet.
De machinist en de kapitein werden donderdag niet meer aangetroffen. In de nacht van donderdag op vrijdag werd de machinist levenloos aangetroffen. Naar de kapitein wordt nog gezocht.

De kans dat de kapitein zichzelf donderdagmiddag in veiligheid heeft kunnen brengen is klein. Met een helikopter en auto's wordt vrijdag de vloedlijn Hoek van Holland-Scheveningen afgezocht.

De reddingsoperatie is inmiddels een bergingsoperatie geworden. Er wordt een plan van aapak gemaakt om, juist ook in deze weersomstandigheden, de boot te bergen. Bekeken wordt of de boot naar een andere locatie gebracht gaat worden en waar de boot weer omgekeerd gaat worden.
Inmiddels zijn twee takels om het schip aangebracht die ervoor moeten zorgen dat de boot een aantal meters gelift kan worden. Dan ligt de boot op de juiste hoogte om eventueel verplaatst te worden.

Vrijdagmiddag zal bekend worden hoe de bergingsoperatie verder gaat verlopen.