D66

donderdag 11 november 2010

Moderniseer de Grondwet

De Staatscommissie Grondwet presenteert vandaag haar eindrapport aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en aan de minister van Veiligheid en Justitie. De commissie onderstreept de noodzaak om de Grondwet aan te laten sluiten bij de moderne tijd. "Als de maatschappij verandert, is het logisch dat we ook naar de basis van onze rechtsstaat kijken," vindt D66-Kamerlid Gerard Schouw.

Persoonsgegevens

Elke Nederlander heeft recht op bescherming van zijn persoonlijke levenssfeer, inclusief zijn gegevens. In het rapport adviseert de commissie om het recht op bescherming van persoonsgegevens als een zelfstandig recht op te nemen. Schouw: "Eindelijk wordt erkend wat we al jaren duidelijk proberen te maken. Er is een explosieve groei in het verwerken van persoonsgegevens. Onze privacy moet goed worden gewaarborgd. Ik hoop dat het kabinet dit omarmd."

Internationale rechten

Nederlandse burgers hebben nu eigenlijk veel meer rechten dan in de Grondwet staan, zoals het recht op toegang tot de rechter. "De Nederlandse Grondwet is achterhaald. We hebben meer rechten in de laatste decennia gekregen op basis van internationale verdragen en internationaal recht. Dankzij Europa zijn onze burgerrechten uitgebreid en beter beschermd," aldus het D66-Kamerlid.

Gelijke behandeling

Volgens het eerste artikel van de Grondwet is discriminatie niet toegestaan. Toch lijden burgers aan ongelijke behandeling omdat ze homoseksueel of gehandicapt zijn. D66 wil daarom expliciet in de Grondwet laten opnemen dat discriminatie wegens handicap of seksuele geaardheid niet mag.