Gemeente Venray



12 november 2010

College enthousiast over plannen `de Laathof'

Het college is enthousiast over de plannen die zijn ingediend voor `de Laathof'. De Laathof is de nieuwe naam voor het driehoekige terrein tussen de Hoenderstraat, Eindstraat en Bontekoestraat waarin onder andere de witte huizen zijn gelegen.

Het college vraagt de raad in te stemmen met het voornemen om het bestemmingsplan te wijzigen om realisatie mogelijk te maken.

Aanleiding

Op 6 april 2010 heeft het college op advies van de bezwarencommissie besloten de panden Hoenderstraat 6 en 8 (de `witte huizen') van de gemeentelijke monumentenlijst af te voeren. Met dit besluit werd de mogelijkheid gecreëerd om over te gaan tot sloop en vervangende nieuwbouw op deze locatie. Met de eigenaar zijn vervolgens gesprekken daarover gevoerd.

Inmiddels is de eigenaar in onderhandeling met projectontwikkelaar Suyderland - Venrode over de verkoop van de witte huizen. Deze projectontwikkelaar heeft zich tot de gemeente gewend met een voorlopig ontwerp voor vervangende nieuwbouw in combinatie met de ontwikkeling van andere locaties binnen de Laathof, de driehoek Hoenderstraat, Eindstraat, Bontekoestraat.

Naamgeving

Op basis van een historisch deskundig advies is de naamgeving van `historisch kwartier' gewijzigd in `de Laathof'. Deze naam herinnert aan het bezit van de hertog van Gelre, waarvan hij de belastingopbrengsten in 1220 aan de munsterabdij in Roermond schonk. De pastorie was het bestuurlijk centrum en de rest van het gebied besloeg 25 boerderijen en huizen, vooral aan de Eindstraat, de Hoenderstraat en de Bontekoestraat.

Bouwplan

In de plannen van de ontwikkelaar zijn op de begane grond van de nieuwbouw aan de Hoenderstraat 440 m2 commerciële functies opgenomen en op de verdiepingen zes woningen. In de nieuwbouw aan de Bontekoestraat zijn nog drie grondgebonden woningen opgenomen.

Het ontwerp past binnen de eerder vastgestelde Ontwikkelingsvisie Noord Westhoek. Het college heeft het vertrouwen dat er met dit ontwerp een goede invulling kan worden gevonden voor deze voor Venray belangrijke en historische locatie. Zij wil daarom medewerking verlenen aan dit initiatief. Daarmee wordt een einde gemaakt aan de ongewenste leegstand en de bouwvallige staat waarin de witte huizen sinds een lange periode verkeren.