Gemeente Venray



12 november 2010

Gebiedsgericht werken; van visie naar uitvoering

Het college van B en W heeft het visiedocument `Leefbaarheid 2020' - Routeplanner voor vitale dorpen en wijken - goedgekeurd. Hierin staat hoe alle partners in de gebiedsgerichte werkwijze transparanter gaan samenwerken. Ook is er aandacht voor meer zelfwerkzaamheid van de inwoners. Het einddoel is voor alle partners klip en klaar: vitale dorpen en wijken.

De visie beschrijft de stappen die de partners willen zetten om de projecten uit de Dorps- en Wijkontwikkelingsplannen (DOP's/WOP's) uit te voeren. Hierin spelen de gebiedspartners allemaal hun eigen specifieke rol. Door krachten te bundelen kunnen grote stappen gezet worden in de verwezenlijking van de collegewens; inwoners van Venray wonen in een prettige buurt en dragen daar zelf ook een steentje aan bij.

Visie op leefbare, vitale dorpen en wijken in 2020

De kernwoorden in de visie zijn: sneller, slanker en sterk uitvoeringsgericht. Er is vooral aandacht voor de grotere projectvoorstellen die de langetermijnvisies (2020) daadwerkelijk verwezenlijken. Daarnaast worden DOP's/WOP's vereenvoudigd en versneld opgesteld, zodat alle 23 gebieden in 2011 gereed zijn. Per 1 januari 2011 bezitten twaalf dorpen en wijken een vastgestelde Structuurvisie DOP/WOP. Ook voor de laatste 11 gebieden (Merselo, Smakt, Blitterswijck, Geijsteren, Wanssum, Centrum-Oost, Antoniusveld, Veltum, Smakterheide, Vlakwater en Brabander) is het voorstel deze in 2011 af te ronden.

Pijlen samen richten op realisatie van de projecten

In het verleden bleek dat eenvoudige projecten snel werden uitgevoerd, voor complexere projecten - meer gericht op de leefbaarheid - bleek dit lastiger. In de nieuwe aanpak wordt een lijst van juist deze projecten (zoals een ouderenzorgsteunpunt, dorpsplein of rondweg) opgesteld. Hierin is meer dan voorheen aandacht voor zelfwerkzaamheid en participatie van de inwoners van Venray. Ook anderen zoals zorgkantoor, schoolbestuur of provincie spelen vaak een belangrijke rol.

Participatieve gebiedsbegroting

Nog een ontwikkelstap verder in transparante samenwerking is (gemeentelijke) budgetten per gebied in beeld brengen. De verwachtte meerwaarde is enorm. Als het lukt om per gebied investeringen, onderhoudsprogramma's en reserveringen inzichtelijk te maken én de inwoners invloed te geven op de besteding van deze middelen is dit de gebiedsgerichte samenwerking in optima forma. Dan krijgen inwoners rechtstreeks invloed op die zaken waar het voor hen echt om gaat.

Actuele voorbeelden van transparante samenwerking

Wethouder Patrick van der Broeck (portefeuille Leefbaarheid) benadrukt graag waar het in transparante samenwerkingsvormen omgaat: `Vertrouwen, openheid en afspraken nakomen in combinatie met een portie lef en creativiteit maakt dat Venraynaren tot heel veel in staat zijn. Ook dit college zet daar sterk op in en wil graag haar steentje bijdragen aan open planprocessen en het ondersteunen van burgerinitiatieven. Denk hierbij aan Centrum op de schop, de planvoorbereiding voor de nieuwe stationsomgeving of een actueel project dat geheel door inwoners van Ysselsteyn wordt getrokken: een ontwerp voor het groene dorpshart (Lovinckplein) en omgeving. Onze inwoners en verenigingen zijn tot heel veel in staat, als de gemeente hen daarin maar voldoende ruimte geeft.' Tenslotte ziet de wethouder ook steeds meer samenwerking tussen professionele partners als politie, Synthese, Wonen Venray en gemeente: `Naar voorbeeld van de Engelse aanpak Safer neighbourhoods hebben de genoemde partners de wens uitgesproken in 2011 in een wijk een proefproject Veilige Buurt op te starten. Hierin stellen buurtbewoners de werkthema's en de prioriteitstelling van de professionele partijen vast.'

Het visiedocument `Leefbaarheid 2020' wordt op 14 december door de gemeenteraad behandeld.