Gemeente Venray


12 november 2010

Concretisering van accommodatiebeleid

Het college van B en W heeft de accommodatienota gemeente Venray 2011-2015 van de vastgesteld. De beleidsnota `Vastgoed als instrument voor maatschappelijk beleid' is een concretisering van het accommodatiebeleid, dat de gemeenteraad in 2008 heeft vastgesteld.

De beleidsnota heeft betrekking op accommodaties op het gebied van binnensport, buitensport, sociaal-cultureel, jeugd / jongeren, kunst en cultuur.

Klankbordgroep

Bij het vormgeven van het accommodatiebeleid heeft de gemeente Venray verenigingen en organisaties intensief betrokken. Zij zijn geïnformeerd over de door de gemeenteraad vastgestelde kaders en konden daarna meepraten over de inhoud van de nota. Vanuit de verenigingen en organisaties is vervolgens een Klankbordgroep samengesteld die bij de nadere uitwerking direct betrokken is geweest. De Klankbordgroep bepaalde mede de belangrijkste punten van het accommodatiebeleid.

Nieuwe initiatieven

Er lag zowel bij de verenigingen en organisaties alsook bij de gemeente een grote behoefte aan meer eenduidigheid en transparantie met betrekking tot de accommodaties. De accommodatienota vormt de eerste aanzet hiertoe en zal de komende jaren in goed overleg met de betrokken partijen verder worden uitgewerkt. Het geconcretiseerde beleid geeft duidelijk aan hoe de gemeente Venray nieuwe initiatieven beoordeelt. Door middel van toetsingscriteria stuurt de gemeente op initiatieven. Het wordt daardoor voor initiatiefnemers snel duidelijk of het initiatief gehonoreerd gaat worden en zo ja op welke termijn.

Om de concretisering uit te kunnen voeren wordt aan de gemeenteraad voorgesteld een extra budget te reserveren van EUR 460.000,- voor de periode 2011 t/m 2013. Het totaal budget voor de uitvoering komt daarmee op EUR 640.000,-. Het geld is bestemd voor reeds geplande acties en voor nieuwe initiatieven. De Accommodatienota gemeente Venray 2011 - 2015 wordt tijdens de raadsvergadering van 14 december 2010 behandeld door de gemeenteraad.