Nederlandse mededingingsautoriteit (NMa)

NMa reguleert de gasaansluittarieven vanaf 1 januari 2011


12-11-2010

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) gaat vanaf 1 januari 2011 de gasaansluittarieven reguleren. Daartoe breidt zij de tarievencode gas uit. De tarievencode gas regelt de tariefstructuren voor de wettelijke taken die netbeheerders van gasnetwerken uitvoeren. De oude tarievencode gas voorzag niet in een structuur voor de aansluittarieven. Dit blijkt uit een besluit dat de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vandaag heeft gepubliceerd.

De aansluitdienst voor elektriciteit was al eerder gereguleerd. Het vandaag gepubliceerde besluit regelt vooralsnog alleen de structuur voor de gasaansluittarieven van de regionale gasnetbeheerders. Voor de landelijke gasnetbeheerder Gas Transport Services B.V. neemt de NMa op een later moment een besluit.

In eerdere besluiten heeft de NMa vastgelegd dat de gasaansluittarieven gemiddeld met ongeveer 9% per jaar dalen in de periode 2011-2013. De NMa vindt het van groot belang om de doelmatigheid van de gasaansluitdienst op te voeren omdat de gasnetbeheerders naar verwachting aan de vooravond staan van grootschalige ouderdomsvervanging van aansluitingen; zij gaan daarvoor de komende jaren waarschijnlijk dus veel kosten maken. Het opnemen van een tariefstructuur voor de gasaansluitdienst brengt afnemers bovendien meer transparante en vergelijkbare gasaansluittarieven. Aansluittarieven worden zo all-in. Afnemers weten daardoor beter waar zij aan toe zijn wanneer zij een gasaansluiting laten aanleggen en onderhouden.