Gemeente Achtkarspelen


Educatie rondom sloot in Boelenslaan

Wethouder Marten van der Veen bracht op 12 november een bezoekje aan de Jan van Zuilenskoalle in Boelenslaan. De kinderen zouden een haag planten langs de sloot aan de Brandewyk, maar dankzij het onstuimige weer ging het planten niet door. Wel kreeg de school van de wethouder een rugzak met zoekkaarten, aquariumbakjes, loeppotjes en schepnetten, om educatief te gaan slootjevissen.

Het bezoek had een bijzondere aanleiding: De afwateringssloot is gelegen naast een schelpenpad en een speelterrein. Veel kinderen gaan langs dit pas naar school. Omdat de oever vrij steil is en het daardoor lastig is om de sloot uit te komen, hebben de kinderen een handtekeningenactie op touw gezet. Hierop heeft wethouder Marten van der Veen gereageerd en er is een actieplan opgezet.

In overleg met de school is gekozen voor enkele uitklimplaatsen en het planten van een haag. Samen met NME-Achtkarspelen is een programma opgesteld, waarbij de school deze week aandacht heeft besteed aan water en het landschap. In een bomenpaspoort kunnen de kinderen gegevens opschrijven over de haag en vinden ze achtergrondinformatie over de functie van de sloot.

De wethouder prees de kinderen voor hun daadkrachtige optreden en benadrukte dat het goed is om zelf actie te ondernemen als je wilt dat er iets verandert. Binnenkort wordt de haag alsnog samen met de kinderen geplant.