Gemeente Achtkarspelen


Ranch wonen tussen Buitenpost en Kollum

De gemeenten Kollumerland c.a. en Achtkarspelen hebben in samenwerking met Wind Vastgoedontwikkeling BV te Drachten een planidee ontwikkeld voor het gebied tussen Buitenpost en Kollum. Het plan, dat de werktitel `Ranch Fryslân' heeft, is een hoogwaardig en uniek woonconcept voor Fryslân en ver daar buiten. Het is gebaseerd op het creëren van een paardencommunity met ongeveer 50 ranches (34 ranch-estates op zeer grote kavels en 16 ranchwoningen in en rond het bosgebied). Het unieke (beschermde) coulissenlandschap wordt, door middel van een uitgekiend plan, beschermd en versterkt.

Het Streekplan 2007 van de provincie Fryslân biedt mogelijkheden voor het planidee via de pilot "landelijke woonclusters". De provincie wil gemeenten hiermee stimuleren om woonvormen te ontwikkelen die mensen verleiden om naar Fryslân te verhuizen. Dit moet leiden tot een sociaal-economische impuls voor Fryslân en de regio. Het college van Gedeputeerde Staten van de provincie Fryslân heeft stringente voorwaarden verbonden aan de pilot. Behoud en versterking van de landschappelijke kwaliteit is één van de belangrijkste.

Om meerdere redenen vinden de colleges het gebied tussen Kollum en Buitenpost bij uitstek geschikt voor het pilotproject. De ontwikkelaars hebben advies ingewonnen van een deskundig bureau over de doelgroep waarop het project zich richt en de manier waarop het plangebied ingevuld kan worden.

Het planidee is door de provincie Fryslân als kansrijk pilotproject bestempeld en zodoende geselecteerd. Over enige tijd zal het project aan de gemeenteraden van de gemeenten Achtkarspelen en Kollumerland c.a. worden voorgelegd. De gemeenteraden worden eerst gevraagd of zij in principe kunnen instemmen met het planidee. Indien de raden een positief besluit nemen, zullen de colleges nadere voorstellen ontwikkelen die betrekking hebben op de haalbaarheid, de exploitatie, de samenwerkingsvorm en de risico's voor de partijen. Op basis daarvan kunnen de gemeenteraden een besluit nemen over de vraag of daadwerkelijk tot een gemeenschappelijke uitvoering van het pilotproject `Ranch Fryslân' wordt overgegaan.

> Lees hier het plan 'Ranch Fryslân'
Sfeerimpressie planidee 'Ranch Fryslân' Sfeerimpressie planidee 'Ranch Fryslân'