Senternovem

12-11-2010 |

Kennisarena ondergrond: met succes de diepte in

Op 2 november 2010 vond de eerste Kennisarena ondergrond plaats. Zo'n 80 deelnemers kwamen bijeen om in vier sessies met elkaar te discussiëren over de urgentie, het belang en het adresseren van kennisvragen die de transitie in het bodembeleid moeten ondersteunen. Uitgangspunt hierbij is dat bodem en ondergrond speerpunten zijn bij het oplossen van maatschappelijke opgaven zoals adaptatie aan klimaatverandering, duurzame energievoorziening, gezonde leefomgeving bij verstedelijking in de groene delta, druk op natuurlijke hulpbronnen door opkomende economieën en voedselzekerheid en -veiligheid.

Deze arena is onderdeel van de kennisagenda ondergrond, een initiatief vanuit de partners van het bodemconvenant en getrokken vanuit het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM).

Kennisarena
Een Kennisarena bestaat uit een groepsgesprek met aan de ene kant kennisvragers en aan de andere kant kennisaanbieders. In de sessies over het stedelijk en landelijk gebied, het benutten ondergrond en governance ging het vooral over de duiding van kennisvragen en gaven de deelnemers aan waar de resultaten en effecten van kennisontwikkeling en innovatie toe zou moeten leiden. Ook de wijze waarop kennisontwikkeling en -deling zou moeten plaatsvinden, kwam aan de orde. Duidelijk werd dat niet zozeer korte termijn maatschappelijke opgaven uitgangspunt moeten zijn voor kennisontwikkeling, maar dat het er om gaat om trends, zoals demografische ontwikkeling, opkomende economieën en klimaatverandering, in beeld te hebben. Daarmee is kennisontwikkeling beter te sturen. In de bespreking over Governance kwam naar voren dat het uitdragen van de baten van het duurzaam benutten van de ondergrond, een enorme stimulans is voor de discussie over de kosten-baten verhouding van de kennisvragen.

Voor het ministerie van IenM zijn de resultaten van de Kennisarena ondergrond goed te gebruiken. Behalve voor het bodemveld, zowel bij Duurzaam Produceren als Leefomgevingskwaliteit, zijn de resultaten ook interessant voor de collega's die bezig zijn met het opstellen van de Toekomstagenda Ruimte, collega's die werken aan klimaatvraagstukken binnen het Deltaprogramma, voor het project Mooi Nederland en voor het Nationaal Waterprogramma.

Kennisagenda ondergrond
Het resultaat van deze Kennisarena wordt verwerkt in de Kennisagenda ondergrond. Op basis van interviews wordt de agenda ook bij verschillende stakeholders getoetst. Begin volgend jaar wordt de agenda aangeboden aan de Stuurgroep bodemconvenant.