Gemeente Zoetermeer

Samenwerken centraal in begrotingsdebat

De voltallige gemeenteraad heeft donderdagavond jl. tijdens het begrotingsdebat ingestemd met de begroting voor 2011. Het grootste deel van de bezuinigingen die nodig zijn, betreft het terugdringen van de kosten in de bedrijfsvoering van de gemeentelijke organisatie. Daarnaast wordt bezuinigd op enkele grote posten, zoals de afvalinzameling en het onderhoud van de openbare ruimte. Tijdens het debat bracht de raad een aantal wijzigingen aan in het voorgestelde bezuinigingspakket. Zo gaat de voorgestelde besparing op het project 'taalmaatjes/wijkgerichte inburgering' niet door. Daarnaast waren alle partijen het erover eens dat in 2011 minder wordt bezuinigd op de toegangsprijs tot Speelmeer, het wijk aan zet-budget, het onderhoud van de wijken en de eindejaarsattentie voor de ambtenaren. En er gaat geld naar een jaarlijkse boekenbrug op de Mandelabrug en het instellen van nachtcoaches op die plaatsen waar de overlast het grootst is.

Tijdens het debat werd benadrukt dat er nog grotere bezuinigingen aankomen waardoor de politiek, het bedrijfsleven en bewoners van Zoetermeer elkaar hard nodig zullen hebben. Door structurele bezuinigingen van 12 miljoen euro gaat Zoetermeer 2011 in met een gezonde begroting. Voor de komende jaren wacht een bezuinigingsopdracht van nog eens 12 miljoen euro. De gemeente gaat door alle bezuinigingen met minder geld en minder mensen werken. Dat kan alleen als duidelijke keuzes worden gemaakt in wat de gemeente wel en niet doet. Vanaf januari gaan college en raad hiermee aan de slag samen met de Zoetermeerse samenleving.

In totaal nam de raad 24 moties aan waarvan 15 unaniem en 4 amendementen waarvan 1 unaniem. Er was veel aandacht voor armoedebestrijding en ondersteuning van de zwakkeren in de samenleving, maar ook voor veiligheid. Sociaal maatschappelijke organisaties worden komende jaren financieel gesteund maar moeten hiervoor duidelijker maken wat zij met de subsidies doen en willen bereiken. Het college gaat de komende periode alles op alles stellen om meer politie in Zoetermeer te krijgen.

Samen met ondernemers van de Zoetermeerse winkelcentra wordt bepaald hoe bespaard kan worden op het onderhoud waardoor de centra toch aantrekkelijk blijven. Op het gebied van cultuur is besloten dat er op korte termijn een integrale visie op alle culturele voorzieningen komt. Deze visie brengt in beeld wat er in Zoetermeer aan cultureel aanbod is, of er overlap is en op welke gebieden Stadsforum, CKC, Stadstheater, de Boerderij en het amateurtheater meer kunnen samenwerken. In de wijk Buytenwegh komt een brede school om de wijk te verbeteren en het leven van de jeugd in deze wijk prettiger te maken.

De raad gaf het college de opdracht zich mogelijk samen met andere gemeenten hard op te stellen richting het Rijk. Het kan niet de bedoeling zijn dat de gemeente taken krijgt zonder dat daarvoor voldoende budget beschikbaar komt.

Het begrotingsdebat is live uitgezonden via Zoetermeer FM en is nog terug te zien via het Bestuurlijk Informatiesysteem Zoetermeer.