Gemeente Maassluis

Beantwoording vragen Maassluis Belang vluchtige koolwaterstoffen

De fractie van Maassluis Belang heeft naar aanleiding van artikelen in het AD en de Hoekse krant schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders over de concentratie vluchtige koolwaterstoffen in de Maassluise leefomgeving.

Het college heeft de vragen als volgt beantwoord:


1 Is het college bekend met de artikelen in het AD en de Hoekse Krant?

Het college was niet bekend met de artikelen in het AD en de Hoekse Krant.


2 Is het college bekend dat er in de Botlek, dus aan de randen van ons stedelijk gebied, sprake is van "ontgassen" van schepen en deze gassen door de veelal heersende zuidwestelijke wind ook de Maassluise luchtkwaliteit negatief kan beïnvloeden?

Het ontgassen van schepen die vloeistoffen hebben vervoerd is in het Havenreglement van Rotterdam verboden. Dit mag slechts op volle zee gebeuren. Het handhaven van dit verbod is de verantwoordelijkheid van de Havendienst. Overtredingen van voornoemd verbod zijn het college niet bekend.


3 Zo ja, deelt het college onze zorg over dit fenomeen, dat wellicht beter verder van de bewoonde wereld plaats kan vinden?

Geen antwoord omdat vraag 2 ontkennend beantwoord is.


4 Is het college bekend dat de DCMR metingen m.b.t. de luchtkwaliteit verricht?

Het college is bekend met het bestaan van het (regionaal) luchtmeetnet, en met het feit dat dit meetnet gebruikt wordt voor het vaststellen van de luchtkwaliteit.


5 Worden de uitslagen van deze metingen gerapporteerd aan de betreffende gemeenten?

Meetresultaten worden jaarlijks aan de gemeenten van de regio Rijnmond gerapporteerd. De rapportage (Lucht in cijfers 2009) is in te zien op www.dcmr.nl/nl/cijfers/luchtmetingen.

De actuele luchtkwaliteit is real time te volgen op www.dcmr.nl/luchtkwaliteit.


6 Kan het college aangeven wat er met de resultaten gebeurt, indien deze aanleiding geven tot zorg m.b.t. overschrijding van normen.

Indien de resultaten daar aanleiding toe geven wordt door de DCMR in regionaal verband gezocht naar de oorzaak en mogelijke oplossingen van het probleem.


7 Kan het college aangeven of deze pieken in de concentratie vluchtige koolwaterstoffen

incidenten zijn of dat er sprake is van een structureel probleem.

Het fenomeen van de pieken in de concentratie vluchtige koolwaterstoffen heeft zich in 2009 sterker voorgedaan dan in vorige jaren. Op basis van dit gegeven lijkt er sprake van incidenten, de toekomst zal uitwijzen of er een structureel probleem ontstaat. Tot heden is dat niet het geval. Hierbij moet worden aangetekend dat er geen wettelijke grenswaarden zijn voor het optreden van kortdurend verhoogde concentraties benzeen.


8 Heeft onze gemeente een communicatieplan om de bewoners hierover te informeren of wordt dit -onder regie- "aan de markt" overgelaten.

In geval van calamiteiten maakt de gemeente gebruik van het communicatieplan. Daarvan is in dit geval geen sprake. De luchtkwaliteitgegevens zijn in te zien op de site van de DCMR, die deze milieutaak uitvoert. De inwoners van Maassluis zijn niet extra geïnformeerd, omdat de wettelijke grenswaarde voor de concentratie benzeen in de buitenlucht niet overschreden is.


9 Moeten de inwoners van onze regio maar met name in Maassluis zich zorgen maken over hun gezondheid en zo ja welke actiemiddelen staan tot uw beschikking om deze zorg weg te nemen?

De inwoners van Maassluis hoeven zich geen zorgen te maken over hun gezondheid. De wettelijke grenswaarde voor de concentraties benzeen in de buitenlucht is een jaargemiddelde concentratie die in heel het Rijnmondgebied, dus ook in Maassluis, al geruime tijd niet meer overschreden wordt.

Wij vertrouwen erop u met deze beantwoording voldoende te hebben geïnformeerd.