Artsen zonder Grenzen

Cholera in Tsjaad: 5.000 mensen besmet

12-11-2010

Ook Tsjaad kampt met een cholera-uitbraak, tot nu toe zijn bijna 5.000 gevallen geregistreerd van besmetting met cholera. Maar dat is niet de enige noodsituatie waar het land op dit moment mee te maken heeft: er heerst een ernstige ondervoedingscrisis en eerder dit jaar waren grote delen van het land overstroomd. Artsen zonder Grenzen heeft cholerabehandelcentra opgezet in de regio's Lac, Mayo West- en Oost-Kebbi en in hoofdstad N'djamena.

Cholera is crisis op crisis

Het eerste geval van cholera werd midden augustus bevestigd. De cholera heeft zich door Tsjaad verspreid: in totaal zijn er nu bijna 5.000 gevallen geregistreerd. `De cholera-uitbraak is de zoveelste crisis waar de bevolking mee te maken heeft,' aldus Kodjo Edoh, arts en landencoördinator van Artsen zonder Grenzen in Tsjaad. `Dit jaar hebben de mensen de ene crisis na de andere over zich heen gekregen: mazelenuitbraak, grootschalige ernstige ondervoeding, overstromingen, malaria en cholera.'

Grensgebied Tsjaad-Kameroen

De regio Mayo Kebbi ligt aan de grens met Kameroen. In de stad Pala, in het uiterste zuidwesten van Tsjaad, werd begin september de eerste besmetting met cholera gerapporteerd. Eind oktober zijn er in totaal 886 patiënten opgenomen geweest, met begin oktober een piek van 199 patiënten. In GoyGoudoum, een gouddelvingsdorp op 34 km van Pala, is het de eerste uitbraak in 20 jaar. Artsen zonder Grenzen dokters en verpleegkundigen werken samen met overheidsstaf om patiënten te behandelen met rehydratiezout (ORS) en, in ernstige gevallen, met een infuus.

Cholera ook in buurland Kameroen

`In Kameroen is er ook een cholera-uitbraak gaande. De ziekte blijft zich verspreiden doordat mensen op en neer gaan tussen Tsjaad en Kameroen, gecombineerd met slechte levensomstandigheden, een tekort aan toegang tot schoon water en kennis over cholera,' aldus medisch coördinator Oscar Niragira.

Meer hulp nodig

`Artsen zonder Grenzen is een van de weinige medische organisaties die het Tsjadische ministerie van Volksgezondheid ondersteunen bij de bestrijding van deze uitbraak en de voedselcrisis. De lokale overheden doen wat ze kunnen met de middelen die ze hebben, maar medische voorzieningen zijn structureel onderbemand. Ze hebben gewoonweg meer hulp nodig van medische organisaties,' aldus Kodjoh Edoh.

Artsen zonder Grenzen werkt sinds 1981 in Tsjaad en is op dit moment actief in 11 regio's in het hele land, waaronder in hoofdstad N'djamena waar teams hulp bieden in verband met de cholera-uitbraak en een ondervoedingscrisis.

Meer weten over onze hulpprojecten in Tsjaad